HKUD ‘‘Koškani 1978‘‘ Koška
HKUD ‘‘Koškani 1978‘‘ Koška
Ustupljena fotografija
29.5.2024., 00:00
U KOŠKI ODRŽAN MEĐUNARODNI SUSRET TAMBURAŠKIH ORKESTARA
Najbolji solist Borna Kojundžić, najbolji dojam ostavio orkestar HKGD-a "Dunav"

KOŠKA



U Domu kulture u Koški održan je 2. Međunarodni susret tamburaških orkestara. Domaćini su bili članovi HKUD-a ‘‘Koškani 1978‘‘ Koška, a svoje umijeće su pokazali i Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno-glazbenog društva ‘‘Dunav‘‘ Vukovar, Tamburaški orkestar KUD-a ‘‘Sungerski Lug‘‘ iz Općine Mrkopalj i Tamburaški orkestar Hrvatskog doma Wels iz Austrije.

Nakon nastupa tamburaša dodijeljena je nagrada za najboljeg instrumentalnog solista, a koja je pripala Borni Kojundžiću iz HKDU-a ‘‘Koškani 1978‘‘. Nagradu za najbolji umjetnički dojam dobio je Tamburaški orkestar Hrvatskog kulturno-glazbenog društva ‘‘Dunav‘‘ Vukovar. Nagrade dobitnicima uručio je glazbeni pedagog i folklorist Duško Topić.

Predsjednik HKUD-a ‘‘Koškani 1978‘‘ Danijel Rihter rekao je kako se međunarodni susret tamburaških orkestara organizira s ciljem očuvanja identiteta i kulturne baštine, druženja, razmjene glazbenih iskustava te kako bi tamburašku glazbu u njihovom općinskom kulturnom središtu podignuli iznad referentne razine.

Dodao je kako ‘‘Koškani 1978‘‘ ima ključnu u ulogu u oblikovanju društvenog života svoje zajednice kao značajan kulturni subjekt na području općine.

- Okupljamo ljude svih dobi kako bismo njegovali tradicijsku kulturu i razvijali kulturni amaterizam našeg kraja. Naš orkestar spaja folklorne motive s koncertnim i drugim oblicima, promičući nove izraze u tamburaškoj glazbi. Uvijek nastojimo biti autentična veza između pučke glazbene tradicije i suvremenog glazbenog izraza. Ponekad se suočavamo s izazovima između mašte i stvarnosti te između želja i ograničenja u izboru adekvatnog programa koji će zadovoljiti ukuse publike i postaviti pred nas izvođače dovoljno reprezentativan materijal. Kad uronimo u glazbeni prostor, često se ponašamo prema unutarnjem diktatu koji se otima racionalnosti te moramo pronaći kompromise koji će nam omogućiti glazbeni život – istaknuo je Rihter.

U repertoaru tamburaškog orkestra HKUD-a ‘‘Koškani 1978‘‘ nalaze se skladbe pisane za tamburaški orkestar, klasična glazba, sakralna glazba, pop, rock, evergreeni te folklorne obrade različitih napjeva i pjesama. S. Fridl