Kultura
BARUTANA 017 / MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI / 2. – 8. STUDENOGA

Sažeti izbor programa kakav je Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju
Objavljeno 2. studenog, 2017.

Prije dvije godine započeta suradnja udruge M-art i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku nastavlja se programom Barutana 017 koji će se ove godine održati od 2. do 8. studenoga. Nomadsku povijest projekta, koji je pod nazivom Barutana 06 pokrenut 2006. kroz inicijativu oživljavanja osječke Barutane te je prvotno zamišljen kao cjelogodišnji program namijenjen predstavljanju i poticanju nezavisne kulture, prethodnih su godina obilježili zaboravljeni i napušteni prostori u kojima su se u improviziranim i često neadekvatnim uvjetima realizirali programi kojima su se predstavili brojni sudionici hrvatske izvaninstitucionalne scene, umjetnici i kulturni akteri različitih područja djelovanja.

Kako je 2011. programska inicijativa oživljavanja prostora Barutane bila prisiljena napustiti prostor za koji je osmišljena, od tada su se različiti izvedbeni projekti, koncerti, projekcije, razgovori i predstavljanja realizirali u prostorima kroz koje se ujedno mapiralo tragove nekih od preostalih, ali neaktivnih prostora kulturne i društvene povijesti grada: nekadašnje predvorje devastiranoga kina Zvečevo, plesna dvorana privatiziranoga i devastiranoga hotela Royal, nekadašnja kongresna dvorana Studentskog centra te nedovršeni, budući Kulturni centar Eurodoma.

Osim naglašavanja važnosti prenamjene arhitektonske baštine u aktivan prostor suvremene kulturne produkcije i razmjene, zbog čega projekt inzistira na svome prvotnom nazivu, izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak znatnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi. Stoga se u nedostatku prostora namijenjenog djelovanju udruga i organizacija nezavisne kulture, u realizaciji 10. izdanja programa, učinio zaokret u odnosu na dotadašnju praksu te se provedba programa u svom jubilarnom izdanju odvijala u suradnji s MLU-om.

Nastavljajući započetu suradnju, naglašavajući otvorenost MLU-a prema akterima izvaninstitucionalne kulture, što vide kao jedan od važnih koraka u daljnjem afirmiranju Muzeja kao sve aktivnijeg poticatelja i generatora različitih oblika suvremenih kulturnih i umjetničkih praksi. Također, ovom suradnjom nastoje ponovno naglasiti kako su modusi kontinuiranoga prilagođavanja, snalaženja i iznalaženja novih načina za provedbu programa nezavisne kulture neiscrpni, ali i da ih je potrebno shvatiti kao poticaj za stvaranje i omogućavanje dugoročno kvalitetnijih i stabilnijih uvjeta rada, primjerenih vrsnoći programa, odnosno uloženom angažmanu i umjetničkim ostvarenjima sudionika koji se predstavljaju ove, kao i prethodnih godina - ističu organizatori, Udruga M-art.

Tako će se u MLU-u ponovno moći vidjeti sažeti izbor programa kakav je Osijeku potreban u kontinuiranom trajanju – ne kao izniman događaj poput festivala ili manifestacije, već kao stalna programska platforma. Ulazak je slobodan. N.Vek.

Izvjesno je da je i dalje nužno naglašavati izostanak značajnije potpore gradske kulturne politike nezavisnim inicijativama u kulturi.

Možda ste propustili...

VENECIJA: POŽEŠKA KIPARICA NA BIJENALU

Skulptura “Relevant” poziva na interakciju

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike