Kultura
SNJEŽANA BANOVIĆ U KNJIŽARI NOVA

Željela sam napisati knjigu o svom Zagrebu osamdesetih
Objavljeno 29. travnja, 2024.
U “Kronici sretnih trenutaka” opisuje rodni grad i vrijeme koje ju je stvorilo
U sklopu programa Noći knjige u prepunoj je osječkoj knjižari Nova svoju knjigu "Kronika sretnih trenutaka" predstavila Snježana Banović, zajedno s Frakturinim glavnim urednikom Seidom Serdarevićem i vlasnikom knjižare Ivicom Vuletićem.

Duhanski put


Snježana Banović rođena je u sretnom trenutku da živi Zagreb tih godina, grad koji "izranja iz sna", u kojem "muzika dolazi iz podruma i krova"... te da bude jedna od aktivnih i važnih protagonistica novovalne scene, a poslije i kulturne i kazališne. Vrijeme je to u kojem su vrata omladinskih redakcija otvorena srednjoškolcima, u kojem vas profesorica književnosti uvodi u tajne feminizma, u kojem ne postoji distanca između publike i zvijezda, vrijeme u kojem se sve informacije saznaju na magičnih dvjestotinjak metara Duhanskog puta. Radi se o intimnoj i razotkrivajućoj knjizi na čijim stranicama susrećemo Branimira Džonija Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže "ti si moja", i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić preko Mire Furlan do Stipe Šuvara. Autorica toplo i nježno opisuje vrijeme koje je stvorilo i nju i nas, vrijeme u kojem su glazba, film, kazalište i izložbe bili najvažnije stvari na svijetu.

- Tamo je bilo puno kreativaca u isto vrijeme, no krovna ideja ove knjige je da je to povijest mog rodnog grada tih godina. Naime, on nema povijest osamdesetih godina. Iz socijalističkih vremena postoje monografije i zbornici o Zagrebu, ali nije to to. Zato sam ja nekako htjela - a nadam se da to ispada iz knjige - da je svako poglavlje osvajanje novog prostora - objasnila je autorica.

Novinarski uzori


- To biografija baš i nije, to je fikcija, ali baš i nije, to je sociologija, ali baš i nije..., to je zapravo hibrid. Kao automobil: potegne na struju, a onda kad stisneš gas, on prebaci na benzin, tako i ova knjiga. U njoj ja malo gledam iz jednog kuta pa komentiram, pa se tu malo bojim, pa je tu neki strašni Stipe Šuvar - kad se moram tresti, a na kraju ispadne smijeh s njim... U knjizi malo želim biti i kao Slavenka Drakulić - iako je to nemoguće, jer ona je bila poseban planet - zapravo želim biti kao novinarke koje su tada već pisale u velikim novinama, kao Jasmina Kuzmanović, Ines Sabalić, Alemka Lisinski, Nada Mirković..., jer tada novinarstvo polako postaje žensko. One nisu bile urednice, kao što su sad - i to već dugo, hvala bogu - ali tada je bilo jako puno žena u novinarstvu. Mi smo svi željeli biti kao one, a ja sam vrlo brzo shvatila da ne mogu biti kao one, pa smo neki od nas otišli na druge fakultete. Mislili smo si kako ćemo se jednog dana vratiti novinarstvu, evo, meni je trebalo 25 godina da ponovno počnem pisati i objavljivati u novinama. Tako da je to knjiga u kojoj sam ja htjela biti i promatrač i sudionik, i mali protagnost i malo veći, i ući usto u sve te povijesne, poznate ličnosti, svakojake, umjetničke, političke... To je biografija mnogih ljudi koji su meni značili i još uvijek mi znače - ispričala je, između ostalog, Snježana Banović u Osijeku.

Nakon predstavljanja autorica se družila sa svojim čitatiteljima i potpisivala primjerke knjige, koja se može kupiti u knjižari Nova.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

STOTINJAK DJELA BIT ĆE PREDSTAVLJENO U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI

Izložba “Od boemstva do vječnosti”

Najčitanije iz rubrike