Kultura
KOMEMORACIJA ZA VERU SVOBODU NJIKOŠ

Osječka duša čije će se pjesme zauvijek pamtiti
Objavljeno 4. travnja, 2024.
Obišla je sve kontinente i svagdje rasipala zrnca svoje voljene Slavonije

U svečanom foajeu HNK održana je komemoracija za Veru Svobodu Njikoš, jednu od najvećih hrvatskih pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Komemoraciji su, u organizaciji Grada Osijeka i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, uz obitelj i prijatelje, nazočili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, zamjenik župana OBŽ-a Josip Miletić, intendant HNK Vladimir Ham, glavni urednik HR Radija Osijek Davor Lončarić i Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku.



Kraljica tamburice


Vera Svoboda Njikoš rođena je 1936. u Osijeku, gdje je pohađala Glazbenu školu Franje Kuhača. Počela je pjevati već sa 16 godina, 1953. godine i u kazališnim predstavama, a poslije je nastupala na brojnim festivalima. Izrazivši sućut obitelji i bližnjima, Ivan Radić i Josip Miletić obratili su se riječima hvale za vrhunsku glazbenicu.

- S razlogom su je zvali kraljicom slavonske i tamburaške pjesme. Svojom je pjesmom diljem svijeta pronosila ime Slavonije, hrvatske domovine i rodnog Osijeka. Prije dvije godine Grad joj je dodijelio javno priznanje, “Grb Grada Osijeka” za životno djelo za izuzetan doprinos u kulturnom stvaralaštvu, očuvanju tradicijskih slavonskih i starogradskih pjesama te za promicanje grada Osijeka. Imao sam tu čast osobno joj uručiti priznanje i zahvaliti joj za svaki stih koji je posvetila Osijeku. I sada odzvanjanju riječi koje je tada izrekla: “Osijek je duša duše moje, kolijevka mog života. U krilu majke sva je ljepota, a stara kuća dragi je dom.” Poštovana gospođo Vera, hvala vam što ste bili duša Osijeka. Zauvijek ćete biti u našim srcima, a kroz svoje pjesme živjet ćete vječno, baš kao i grad koji ste toliko voljeli i opjevali - rekao je gradonačelnik Ivan Radić.

- Bila je i ostat će zauvijek istinska diva tamburaške glazbe, koja je toplinom svog glasa unosila Slavoniju i Baranju u domove onih koji su je slušali. Napustila nas je, ali njezin glas ostaje na pločama, kasetama i brojnim nastupima diljem Hrvatske i svijeta. U njih je utkana sva raskoš, bogatstvo i ljepota slavonskih običaja, nošnji, folklora i našega kraja. Opjevala je Slavoniju i Baranju, za nju je postojala samo jedna Hrvatska. Pjevala je s domovinom kada je bilo najteže, na ratištu, na prvoj crti bojišta, kada je to Osijeku i Slavoniji bilo najpotrebnije. Svojom glazbom Vera Svoboda Njikoš dala je nemjerljiv doprinos kulturnom blagu i postala nezaobilazni dio povijesti ovog područja. Otišla je, ali je ostavila trag za vječnost, pokazala je kako se voli i promiče svoj dom. Hvala joj od srca na svemu što nam je podarila, počivala u miru Božjem - rekao je Josip Miletić.

Vera se proslavila narodnim i starogradskim pjesmama, tom je žanru ostala vjerna cijeli život. Prvu singl ploču “Slavonske narodne pjesme” objavila je 1965., a prvi studijski album 1971. godine. Od tada do danas objavila je oko 20 albuma i nekoliko kompilacija. Bila je vezana uz svoj rodni Osijek cijeli život, no slavonskim zavičajnim pjesmama oduševljavala je publiku i izvan granica Hrvatske. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a prvi put nastupila je upravo na Radiju Osijek. Davor Lončarić prisjetio se tih vremena...

- “U đardinu kad si ruže brala” zapjevala je na radiju, a ostalo je povijest. Osijek je dio njezine duše, njezin dom, baš kao u pjesmi. Obišla je sve kontinente i svagdje rasipala zrnca svoje voljene Slavonije. Kada je ona stala pred mikrofon, vizure neke stvarnosti istopile su se pred karizmom njezina bića. Nastupila je 50 puta na Đakovačkim vezovima, u Austriji, Grčkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj, Australiji, Kuvajtu, Novom Zelandu, Iraku... - gdje nije. Snimila je 15 long play ploča, pet CD-ova, 20-ak kaseta, a samo za HRT snimila je više od 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama. Ona je ljubav živjela u svim njezinim inačicama, takvim ljudima nema smrti, nestajanja ili rastanaka. Dok je duša slavonskih, pjesama ljubavnih, treptaja tamburica i predivnih sjećanja, Vera će biti tu među nama - ispričao je Lončarić.

Znamen Osijeka


Intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham istaknuo je da je Vera bila tople duše, moćni glas koji je kao znamen Osijeka, Slavonije i cijele Hrvatske neizostavno postao i dio nas samih.

- Teško je izreći posljednje zbogom ženi koja je od svojih prvih nastupa u osječkom dječjem kazalištu pa sve do posljednjeg daha s publikom dijelila prštavu radost glazbe, u kojoj se uvijek kupala ljubav prema njezinu i našem gradu. Svi festivali, smotre i dobrotvorni koncerti bolnih 1990-ih i njezino očuvanje tradicionalne tabmuraške glazbe djelovanjem u Slavonskom tamburaškom društvu “Pajo Kolarić”... Vera će životom ispunjenim glazbom kao ljubavi prema zavičaju zauvijek ostati tu uz nas. To je jedino što tugu čini blažom i obavijenom nadom, nekima jednostavno nema kraja - zaključio je Ham.

Izaslanik ministrice kulture i medija te ravnatelj DAOS-a Dražen Kušen rekao je kako Vera Svoboda Njikoš pripada velikanima koji još za života osvajaju srca ljudi i da je zajedno sa svojim suprugom Julijem Njikošem pridonijela kulturnoj baštini hrvatskoga naroda.

Prigodni glazbeni program izveli su Marijo Zbiljski, Tamburaški orkestar HKUD-a Osijek 1862 i solistica Mirjana Katić te Blanka Došen uz klavirsku pratnju Igora Valerija.

Elena Lukić
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike