Kultura
BARUTANA 016 OD 1. DO 6. RUJNA

Ivan Faktor: Imamo
dojam da radimo jako
dobru stvar za naš grad
Objavljeno 5. rujna, 2016.

Zadovoljni smo i odazivom posjetitelja i suradnjom s Muzejem likovnih umjetnosti koju smo započeli prethodne godine. Kustosica Valentina Radoš besprijekorno koordinira realizaciju našeg programa Barutana 016, s programskom koordinatoricom Ana-Marijom Koljanin koja je od 2006., kada smo program počeli realizirati u Barutani i sve do sada, jako mnogo pridonijela organizaciji naših programskih aktivnosti - kaže voditelj projekta Ivan Faktor.

Sve moguće i nemoguće situacije kroz koje su prolazili prethodnih godina, nakon što su izmješteni iz izuzetnog, potpuno zanemarenog i neiskorištenog prostora Barutane, organizirajući programe u nekadašnjem predvorju kina Zvečevo, u dvorani hotela Royal, u Studentskom centru te u nedovršenom Kulturnom centru Eurodom, ne bi bile moguće bez ustrajne potpore Ministarstva kulture jer se program godinama realizira isključivo njihovim sredstvima - kažu organizatori.

- Kako naš program najvećim dijelom posjećuju mladi, željni umjetničkih i kulturnih sadržaja kakve inače u Osijeku imaju priliku rijetko doživjeti, imamo dojam da radimo jako dobru stvar za grad, no žao nam je žao što program realiziramo u ovako suženom opsegu. Da nam MLU nije izašao u susret i prepoznao kvalitetu programa, prepustivši nam svoje prostorne, tehničke i ljudske resurse, ne znam ni sam kako bismo se snašli i gdje bismo i u kojim uvjetima realizirali program – kaže Faktor.

- Program prvotno osmišljen za Barutanu i za koji smo se nadali da će s vremenom prerasti u kontinuirani cjelogodišnji program, od početaka sukreira koreografkinja i profesorica na ADU u Zagrebu, Ksenija Zec. Suvremeni ples se rijetko uspijeva probiti do osječkih pozornica pa zaista uživamo u izvedbama koje odabire – rekla nam je Koljanin.

Prva dva dana u programu su bile tri plesne izvedbe najmlađih, novih autorica, koje su na zadovoljstvo gledatelja izvrsno funkcionirale u galerijskom prostoru: “Eye Sea I See“ Nikoline Medak, “Ruta” Filipe Bavčević i “Prostori bez ulaza” Marte Krešić.

- Filmski segment programa uređuje Ivan Faktor, nastojeći obuhvatiti važna ostvarenja iz povijesti eksperimentalnog filma domaćih autora čiji značaj prelazi nacionalne okvire, kao i ostvarenja suvremenih autora. Aktualna izložba “(In)constancy of Space – Struggle for Identity” koja se upravo odvija u Amsterdamu, u Osijeku gostuje popratnim programom, ostvarenim u suradnji s dugogodišnjim voditeljem MM Centra u Zagrebu, Ivanom Paićem – dodaje Koljanin o projekciji koja će se moći odgledati u ponedjeljak, u 19 sati. Prethodile su projekcije filmova umjetničkih velikana Mladena Stilinovića i Tomislava Gotovca.

U dijelu programa koji slijedi organizatori s posebnim zadovoljstvom najavljuju dvojicu osječkih autora – dobro poznatoga Gorana Lišnjića, za Re:form, s grafičkom i audio instalacijom “Dada Cyborg/Deconstruction Of The Authoritarian Subject“ i mladog eksperimentalnog glazbenika i vizualnog umjetnika Marka Jovića (Xtematic) s multimedijskom izložbom „Progresija oštećenog ludila“, koji se u ovom opsegu prvi put predstavlja osječkoj publici. N.Vek.

Ksenija Zec

ODABIRE PLESNE IZVEDBE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas