Kultura
NOSI IME PO PROF. DAMIRU SEKOŠANU

2. Međunarodno natjecanje za mlade klaviriste u Osijeku
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Članovi žirija velika su pijanistička imena iz Italije, Srbije i Hrvatske
Svečanim koncertom otvorenja u dvorani AUK-a službeno je počelo 2. Međunarodno natjecanje Damir Sekošan za mlade klaviriste, koje će trajati do subote. Na koncertu su nastupili članovi međunarodnog vijeća, profesorica klavira na Muzičkom konzervatoriju "Giuseppe Tartini" u Trstu Teresa Trevisan, profesor na Muzičkoj akademiji Zagreb Vladimir Babin i predsjednik Svjetske udruge učitelja klavira Dorian Leljak.

Rast i razvoj


- U studenom sam bio u Osijeku na "Franji Kuhaču" i ondje sam upoznao puno divnih ljudi i profesora koji su već tada inicirali da se napravi još jedno natjecanje. Izuzetno je velikog značenja za najmlađe kategorije, jer danas nema puno manifestacija koje se provode pod takvim uvjetima i žirijima, a koje će predstaviti javnosti ozbiljne pijaniste i muzičare sutrašnjice - govori Leljak.

Glazbena škola Franje Kuhača Osijek u svojoj je 100. slavljeničkoj godini s ponosom pokrenula projekt "100 godina klavira u Osijeku – Natjecanje Damir Sekošan za mlade klaviriste" u duhu tradicije klavirskog odjela vežući se uz kulturna zbivanja hrvatskog i osječkog pijanizma. Bivši studenti i kolege profesora Sekošana, okupljeni u grupu entuzijasta, pokrenuli su i osmislili ovo natjecanje kao motivaciju za rad svim klavirskim pedagozima i njihovim učenicima te kao izraz velikog poštovanja prema osobi koja je simbolizirala pijanizam i klavirsku pedagogiju Osijeka i cijele Hrvatske.

- Natjecanje Damir Sekošan započelo je prije dvije godine, no zbog velikog odaziva učenika i brojnih glazbenih škola, ono je s međužupanijske podignuto na međunarodnu razinu. Međunarodni žiri danas čine izvanredni gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske, ove godine imamo 73 natjecatelja, što je uz nastavnike i profesore više od 100 sudionika. Osijek je poznato mjesto klavirske pedagogije, a profesor Sekošan iznimno je cijenjen profesor klavira, poznat u cijeloj Europi. Budući da je Osijek dugo godina domaćin međunarodnih natjecanja za klavir, ove smo se godine ponovno vratili našoj tradiciji koja je u pandemiji bila prekinuta - ističe ravnateljica Glazbene škole Franje Kuhača, Sunčana Bašić.

Cilj je natjecanja okupiti klavirske pedagoge, koji će razmjenjivati iskustva i znanja te pružiti mladim glazbenicima priliku da svoje umjetničko obrazovanje upotpune velikim natjecanjem koje je nužno za njihov rast na glazbenom putu.

Profesor Sekošan zaslužan je što je u Osijeku 1976. pokrenut rad Područnog odsjeka studija klavira Muzičke akademije Zagreb, te je u sljedećim desetljećima odgojio mnoge vrsne pijaniste i pedagoge koji su zatim širili korijene hrvatske klavirske pedagogije u zemlji i inozemstvu.

- Sedamdesetih godina, došavši u Osijek kao mladi profesor, Sekošan je otvorio Slavoniji mogućnost obrazovanja klavirskog kadra za rad u glazbenim školama. Iz njegove klase potekli su mnogi vrhunski pijanisti i pedagozi, a među njima je i član stručnog žirija Vladimir Babin, koji je kod njega diplomirao. U mnogim školama diljem Hrvatske i inozemstva rade njegovi bivši studenti. On je zapravo bio među pokretačima klavirskih tendencija zadavši određeni nivo klavirske pedagogije. Otvorenjem Akademije za umjetnost i kulturu počeo je ovdje raditi kao profesor klavira i odavde je i otišao u mirovinu. On je, bez dvojbe, jedan od najvećih pionirskih imena klavirske pedagogije i pijanizma u Hrvatskoj, stoga nam je drago što mu možemo odati počast - ističe Sunčana Bašić.

Brojne izvedbe


Grad Osijek postat će višednevni domaćin velikom broju učenika i njihovih profesora te ponuditi svakodnevno brojne izvedbe, koje će biti otvorene za javnost. Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković pozdravila je organizatore i goste poželjevši im dobrodošlicu, te izrazila čast što je Grad Osijek ponovno pokrovitelj natjecanja.

- Veliko hvala od srca Damiru Sekošanu za sve što je učinio za našu školu i za sve naraštaje koji će kroz nju tek proći. Posebno me veseli vidjeti mnogo mladih ljudi, vjerujem da ćemo nove glazbene ambasadore koji će predstavljati naš grad diljem svijeta slušati upravo ovdje i danas - rekla je, poželjevši sreću svim natjecateljima.

Raspored programa dostupan je na službenoj stranici Glazbene škole Franje Kuhača, kao i dodjele priznanja i medalja tijekom tri dana natjecanja. U sklopu manifestacije u subotu, 13. travnja, u 13 sati održat će se i radionica za učenike i nastavnike "Emocije i što s njima", koju će voditi Lea Buljević, profesorica psihologije i geštalt psihoterapeutkinja.

Elena Lukić
grad na Dravi
DOMAĆIN

UČENICIMA I

PROFESORIMA

Sekošan je otvorio Slavoniji mogućnost obrazovanja klavirskog kadra za rad u glazbenim školama

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike