Kultura
BARUTANA 016 U MLU OSIJEK

“Početnica 1, 2, 3”
Hommage Mladenu Stilinoviću
Objavljeno 1. rujna, 2016.

Prošle godine započeta suradnja osječke Udruge M-art i Muzeja likovnih umjetnosti Osijek na projektu Barutana 015, nastavlja se programom Barutana 016 od 1. do 6. rujna u prostorima MLU Osijek svakog dana u 19 sati.

Programom kratkih filmova nazvanim “Početnica 1, 2, 3” Barutana 016 večeras u 19 sati odaje počast nedavno preminulom Mladenu Stilinoviću, jednom od najistaknutijih hrvatskih konceptualnih umjetnika.

Stilinovićevo umjetničko djelovanje obuhvaćalo je kolaže, fotografije, slike, instalacije, akcije i videoumjetnost, a od kasnih 60-ih do sredine 70-ih glavno područje njegova zanimanja bio je film. Godine 1969. s grupom prijatelja osniva kinoklub Pan 99 i u njemu 1970. snima prve filmove “Ostani na uglu” i “Sam si”... Hrvoje Turković naziva njegove filmove “filmovima opredjeljenja”, piše Diana Nenadić.

Sljedećeg dana, u isto vrijeme, projekcija je filmova “Strategije ready-madea u djelima Tomislava Gotovca”, uz uvodno predavanje Darka Šimičića (Institut Tomislav Gotovac), a 3. rujna, u 19 sati, plesna izvedba Nikoline Medak “Eye Sea I See”. Propitujući pojam manipulacije te različite oblike kojima se ona ostvaruje, između ostaloga i na sceni, gradi se igra među izvođačicama te na kraju obuhvaća i gledatelje. “Eye Sea I See” otvara prostore koji nude sudjelovanje i formiranje vlastitog čitanja i razumijevanja onoga što se nadaje gledateljevu pogledu...

Još je jedna plesna izvedba, ovaj put Filipe Bavčević “Ruta” - na programu 4. rujna. U svijetu u kojem se interesi neprestano pretaču u kvaziideale te se kao takvi suptilno prodaju na tržištu sreće Ruta ne pronalazi uporište. Nepomirena sa situacijom u kojoj se nalazi, kreće u vlastitu avanturu istraživanja stvarnih vrijednosti. Svjesno bira put kojim korača, no igrom prilika na njemu susreće osobenjake svih vrsta i kroz njih spoznaje da i u sebi nosi cijeli jedan svijet.

Istoga dana, ali u 20 sati, slijedi plesna izvedba Marte Krešić “Prostori bez ulaza”, za koju dramaturgiju potpisuje Lucija Klarić, a mentorica je Nikolina Pristaš.

U ponedjeljak, 5. rujna, u 19 je sati projekcija filmova “(IN)CONSTANCY OF SPACE – STRUGGLE FOR IDENTITY”, uz uvodno predavanje Ivana Paića. Riječ je o skupnoj multimedijalnoj izložbi u galerijskom prostoru Arti et Amicita u Amsterdamu (26. kolovoza – 2. listopada), kojom se predstavljaju radovi eminentnih nizozemskih i hrvatskih umjetnika okupljenih oko teme (ne)postojanosti prostora stvorenih od čovjeka, ne samo na fizičkoj nego i na društvenoj, simboličnoj, psihološkoj i ideološkoj razini. Izložba je najveće skupno predstavljanje hrvatskih suvremenih umjetnika u Nizozemskoj do sada, a nastala je prema kustoskoj koncepciji Neve Lukić i Vanje Babića. Ima bogat popratni program u Amsterdamu, Zagrebu i Osijeku.

Posljednjega su dana - 6. rujna - dva programa. U 19 je grafička instalacija i audioinstalacija Gorana Lišnjića za Re:form: “Dada cyborg / deconstruction of the authoritarian subject” te multimedijska izložba Marka Jovića (Xtematic) “Progresija oštećenog ludila”, kojom autor predstavlja svoje dosadašnje radove, nastale u proteklih sedam godina njegove aktivnosti (zvuk, video, fotografija, likovni radovi).

Marko Jović se u svojim radovima bavi temama kao što su moderno društvo, urbano istraživanje, utjecaj tehnologije, tamne strane ljudske prirode. Zvuk mu se uglavnom fokusira na uporabu buke i industrijskih zvukova, kao što se i u fotografiji uglavnom bavi istraživanjem urbanih motiva i tema. Njegovi su likovni radovi nadahnuti dadaizmom...

Narcisa VEKIĆ

Stilinović je istaknuti hrvatski konceptualni umjetnik

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike