Kultura
POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu, 27. travnja 2024. otvara za posjetitelje. Međunarodna publika očekuje se u parku Giardini, Arsenalu i drugim mjestima u povijesnom gradu na sjeveru Italije, gdje se održava 60. izdanje ove izložbe, koja će trajati sve do 24. studenoga ove godine. Hrvatska se predstavlja s projektom "Priručnim sredstvima" umjetnice Vlatke Horvat i kustosice Antonije Majača. Hrvatski paviljon smješten je u četvrti Cannaregio, u obnovljenoj bivšoj stolarskoj radioni Fàbrica 33.

Uz izložbu Documenta u njemačkom gradu Kasselu, Venecijanski bijenale smatra se najvažnijim događajem za predstavljanje suvremene umjetnosti te privlači umjetnike i goste iz svih dijelova svijeta. Ovogodišnje se izdanje usredotočilo na iskustvo stranoga i teme migracije i egzila. Pod naslovom "Stranci posvuda", biti i osjećati se stranim igrat će važnu ulogu, rekli su organizatori. Kustos Adriano Pedrosa iz Brazila pozvao je 330 umjetnika iz raznih zemalja s brojnim djelima. Također, više od 80 zemalja sudjeluje na izložbi s vlastitim, nacionalnim doprinosima. Izraelska umjetnica Yael Bartana i berlinski kazališni redatelj Ersan Mondtag izlažu u njemačkom paviljonu u parku Giardini. Povrh toga četvero drugih umjetnika predstavlja svoj rad za Njemačku na otoku La Certosa.

Nekoliko nagrada bit će predstavljeno na početku izložbe. Očekuje se da će talijansko-brazilska slikarica i kiparica Anna Maria Maiolino i turska grafička umjetnica i fotografkinja Nil Yalter dobiti nagradu Zlatni lav za životno djelo. Zlatni lav za najbolji nacionalni doprinos također će biti dodijeljen 27. travnja. H
Možda ste propustili...

HNK U OSIJEKU NAJAVLJUJE KONCERTE

“La vie en rose” 7. i 8. svibnja

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

Najčitanije iz rubrike