Kultura
PETI PRANDAU FESTIVAL ORGULJAŠKE I KOMORNE GLAZBE

Donji Miholjac: Pet koncerata vrsnih hrvatskih glazbenika
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Otvorit će ga pijanistica Martina Filjak 3. svibnja u dvorcu Maialth u 20 sati
Ljubitelji klasične glazbe, i oni koji će zbog ovogodišnjeg programa to tek postati, imat će priliku uživati u koncertima 5. Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu. Četiri koncerta održat će se u dvorcu Mailath, a jedan u župnoj crkvi sv. Mihaela Arknađela. Program ovogodišnjeg, jubilarnog, 5. Festivala organizatori su predstavili su na uvodnoj konferenciji.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Goran Aladić istaknuvši kako iz godine u godinu Prandau festival ima bogatiji program i publiku koja ga posjećuje.



- U posljednje četiri sezone pokazalo se da je ovaj festival itekako primjeren našem malom gradu, koji se pozicionirao na kulturnoj karti Hrvatske. Također, organiziranjem novih kulturnih događaja temeljenih na tradiciji i kulturnoj baštini razvijamo nove potencijale za turističku ponudu - rekao je gradonačelnik Aladić.



Zahvalio je svima koji pomažu da ovaj hvalevrijedan glazbeni projekt traje.



- Donji Miholjac i njegovi stanovnici zaslužuju imati jedan ovakav festival, koji ugošćuje vrhunske glazbenike poznate u Hrvatskoj i svijetu. Smatram da ćemo sljedećih mjeseci uživati u izvedbama vrhunskih glazbenih majstora - poručio je gradonačelnik.



U protekle četiri festivalske godine predstavili su se istaknuti hrvatski izvođači klasične glazbe. Tako će biti i ove godine, a tijekom Festivala bit će organizirano pet koncerata, čime će se predstaviti bogatstvo i raznolikost glazbeno-stilskih razdoblja. Prandau festival traje od svibnja do rujna i svaki mjesec održat će se jedan koncert. Festival će otvoriti nagrađivana i međunarodnoj javnosti poznata pijanistica Martina Filjak u petak, 3. svibnja, u 20 sati u dvorcu Mailath, a u nedjelju, 6. lipnja, gostovat će Projekt Lazarus, koji izvodi ranu staru glazbu koja se pjevala tijekom katoličkih liturgije u razdoblju od 15. do 18. stoljeća. U sklopu programa nastupit će Trio 1887 te pijanisti Renata i Ivan Karša, a ovogodišnji Festival zaključit će nastup virtuoza na orguljama Edmunda Andler-Borića i Berislava Jerkovića (bariton) 14. rujna u 18.30 u crkvi sv. Mihaela arkanđela.



Na konferenciji se okupljenima obratio i Vedran Aladić, ravnatelj Osnovne škole "August Harambašić" Donji Miholjac, pri kojoj više od 50 godina djeluje glazbena škola. Govorio je o značenju Prandau festivala za stvaranje poticajnog okruženja za stvaralaštvo i muziciranje mladih. Podsjetio je kako je Grad Donji Miholjac prošle godine kupio novi koncertni klavir, koji će omogućiti kvalitetne koncerte vrhunskih pijanista, ali i javne nastupe učenika glazbene škole. "Glazbena škola je godinama nositelj glazbenog života u Donjem Miholjcu, a desetljećima ima ulogu graditelja i stvaratelja novih glazbenih profesionalaca, profesora glazbe i glazbenih teoretičara", kazao je ravnatelj Aladić.



Na kraju konferencije predsjednik Organizacijskog odbora Tomislav Brusač zahvalio je svim suradnicima na potpori i pomoći da se Prandau festival održi u punom sjaju.

Snježana Fridl
Ovakvim događajima razvijamo nove potencijale za turističku ponudu, rekao je gradonačelnik Aladić

Možda ste propustili...

IVAN ĆAĆIĆ GLUMAC HNK U OSIJEKU NA FESTIVALU GLUMCA

Mudrac si kad uspiješ oprostiti samome sebi, jer to je najteže

KHNK: “SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI”

Varaždinska predstava gost HNK-a u Osijeku

GALERIJA GRADA KRAPINE

Izložba djela Marine Fernežir

Najčitanije iz rubrike