Kultura
NAKON GODINA LUTANJA PO NEADEKVATNIM PROSTORIMA

Barutana: Za ovaj bi projekt bilo idealno da u MLU pronađe svoju stalnu adresu
Objavljeno 8. rujna, 2016.

Vezani članci

BARUTANA 016 U MLU OSIJEK

“Početnica 1, 2, 3” Hommage Mladenu Stilinoviću

BARUTANA 015 OVE GODINE ODRŽANA U SURADNJI MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI I UDRUGE M-ART

Osječani među prvima vidjeli projekciju akcije “Čitanje novina Daily Mail” Tomislava Gotovca

BARUTANA 015 - OD 23. DO 29. LISTOPADA U MLU OSIJEK

Za otvorenje predstava “Prema početku” plesačice i koreografkinje Ane Kreitmeyer

Nakon završetka programa Barutana 016, koji se od 1. do 6. rujna održavao u Muzeju likovnih umjetnosti, čini se da je projekt koji je ove godine doživio svoje 11. izdanje uspio ukazati na neke nove momente, koje je bilo nemoguće ne uočiti.

Sadržaj programa, kako se moglo vidjeti, vrlo se dobro integrirao u izložbeni program MLU-a te ostaje za zaključiti kako proširenje i obogaćivanje programskih sadržaja Muzeja, što su najavili suorganizatori (udruga M-art i MLU), doista pridodaje jednu novu vrijednost ukupnoj muzejsko-programskoj koncepciji, za što je ponajviše zaslužna ravnateljica Leonilda Conti.

- Bilo mi je važno da Muzej podrži ovaj program jer smo procijenili da je vrlo kvalitetan. Tu mislim na filmske programe, poput eksperimentalnih filmova Mladena Stilinovića, međunarodno možda najpoznatijeg hrvatskog umjetnika, nedavno preminuloga, koji u Osijeku nikada nije imao samostalnu izložbu. Tu su zatim ready-made filmovi Tomislava Gotovca, koji su prvi puta do sada projicirani u cjelovitom nizu upravo kod nas – svih 18. Drago nam je što smo prikazali Stilinovićeve i Gotovčeve filmove preko M-art-ove suradnje s Hrvatskim filmskim savezom i Institutom Tomislav Gotovac i time proširili okvire naših uobičajenih suradnji s drugim institucijama – rekla nam je Conti.

Leonilda Conti ističe i da su iznimno zadovoljni što su imali priliku ugostiti popratni program izložbe “(In)constancy of Space – Struggle for Identity”, koja je od kraja kolovoza do početka listopada otvorena u galerijskom prostoru Arti et Amicitiae u Amsterdamu. Ta je međunarodna izložba ujedno najveće skupno predstavljanje hrvatskih suvremenih umjetnika u Nizozemskoj do danas, a na njoj izlaže i Osječanka Margareta Lekić, koja je nedavno u MLU imala samostalnu izložbu. Osim toga, amsterdamski katalog izložbe uključuje, dakako, i osječki popratni program, što je za MLU svakako dobra međunarodna promocija, ali i povezivanje s kustosima izložbe, Nevom Lukić i Vanjom Babićem, te njihovim suradnikom Ivanom Paićem koji je inicirao i sukreirao osječki popratni program.

- Tako smo prikazali aktualne i vrlo dobre videoradove četvero međunarodnih autora te eksperimentalni film domaće autorice Nadije Mustapić, koja je prošle godine u Osijeku samostalno izlagala, no ne u našem Muzeju. Meni osobno najviše su se svidjele plesne izvedbe mladih autorica jer jako volim suvremeni ples, ali i ples općenito – zaključuje Conti.

Bile su to izvedbe „Eye Sea I See“ Nikoline Medak, „Prostori bez ulaza“ Marte Krešić i „Ruta“ Filipe Bavčević, koja je – kako doznajemo od organizatora – premijerno izvedena na festivalu sola Monoplay u Zadru tek nekoliko dana prije osječke izvedbe.

Kako dodaju organizatori, za ovaj bi projekt doista bilo idealno da u MLU-u pronađe svoju stalnu adresu, nakon godina lutanja po različitim neadekvatnim prostorima. To potvrđuje i odaziv posjetitelja, koji je – kao i prošle godine – kulminirao programom koji predstavlja lokalne autore.

Multimedijska izložba “Progresija oštećenog ludila” mladog, 22-godišnjeg eksperimentalnog glazbenika Marka Jovića (Xtematic) te grafička i audio instalacija “Dada Cyborg / Deconstruction Of The Authoritarian Subject” Gorana Lišnjića za Re:form, koje su organizirane u završnici programa, privukle su u MLU najviše posjetitelja. Kako je daljnji izložbeni program MLU-a tek u fazi pripremanja – zajednička izložba dvojice autora, postavljena na gornjoj etaži muzeja, mogla se pogledati i dan poslije. N.Vekić

kulminacija

JE BILO PREDSTAVLJANJE LOKALNIH AUTORA

Možda ste propustili...

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas