Magazin
SLAVONCI O VLADI

Iskustva s domaćeg terena: Životarenje na bijednoj mirovini i uzaludno čekanje na posao!
Objavljeno 23. travnja, 2016.
ŠTO O TRI MJESECA TIMOVA TIMA MISLE U SLAVONSKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI...

Odgovor što o Vladi misle oni kojima je najteže, umirovljenici i nezaposleni, između ostalog, potražili smo na domaćem, slavonsko-baranjskom terenu. Priče koje smo čuli samo su dvije od mnogih slučajeva kakvih je puna istočna Slavonija i Baranja.

LJUBINKA MRAVINAC (62),

umirovljenica, Osijek

U životu 62-godišnje Ljubinke Mravinac iz Osijeka u proteklih stotinu dana rada Vlade nije se baš ništa promijenilo. Iako je očekivala da će dio obećanja, a tiču se umirovljeničkog statusa, točnije povećanja mirovina ispuniti, to se, kaže, nije dogodilo.

- Koliko znam, tražilo se da se ide na veći postotak povećanja mirovina, sukladno s povećanjem plaća. No, moja je mirovina i dalje ista, sva ova tri mjeseca otkako je nove vlade. Ne mogu reći ni da mi je gore, ali bolje svakako nije - kazuje Mravinac koja prima obiteljsku mirovinu punih devet godina.

Kako rastegnuti 2100 kuna mjesečne mirovine, to samo ona zna. Režijski troškovi u kući gdje živi mjesečno iznose oko 1400 kuna. Koliko god štedjela, kaže, nije uspjela ni kune prenijeti u drugi mjesec. Nakon što svoje mjesečne obveze plati, ostane joj oko 700 kuna, a u šali kaže da ih sama od sebe nastoji skriti svaki dan.

- Ne da nisam uštedjela, već ne pamtim kad sam mogla registrirati automobil, čak ni ako bih dobila mogućnost plaćanja na rate. Ovih 25 kuna dnevno koliko mi ostane raspoređujem pažljivo kako nikada nisam mislila da hoću. Istih tih 25 kuna dnevno imala sam na početku ove vlade, a imam ih i danas, pa zbog toga kažem da mi nije ni gore, ni bolje. Ne očekujem ništa, a vrijeme će pokazati kako će nam svima biti - poručila je Mravinac.

BOŽANA OPAČAK (48),

nezaposlena, Bilje

Kad je krajem ljeta 2015. godine Božana Opačak prestala s radom u sezoni i ponovno postala dio evidencije Zavoda za zapošljavanje, nije ni sanjala da će ondje ostati do danas. Voljna raditi bilo koji sezonski posao, nije se dvoumila hoće li prihvatiti berbu jabuka na otoku Rabu, a nadala se da neće biti u prilici čekati sezonski posao čupanja metlica ove godine. Dakako, nadala se stalnom zaposlenju, to više, kaže, što je i ova vlada obećavala brojne reforme koje bi poboljšale status nezaposlenih osoba. Međutim, još uvijek nije dočekala bilo kakav pomak.

- Iskreno, u ovih stotinu dana Vlade ne vidim ništa bolje i mogla bih reći da očekujem da bude i gore. Još uvijek netko od nas radi a da mu ne plate, odnosno čeka na Zavodu za zapošljavanje ne bi li netko od službenika nazvao i ponudio mu stalan posao. Čekala sam i krajem listopada kad sam se vratila s Raba, a čekam i danas. Kako onda da mislim da mi je bolje? - pita se Opačak, dodajući da za stotinu dana Vlade nije primila ni jedan poziv sa Zavoda, a iako redovno vodi dnevnik nezaposlene osobe, što joj je i obveza, još se nije našao nitko tko bi je uzeo u stalni radni odnos.

Ne čudi je to, jer ni za mlade nema posla, a kamoli za nju. Kako ovdje ne očekuje posao ni nakon 200 ili više dana Vlade, da ima priliku, bez problema bi otišla u inozemstvo gdje su mnogi njezinih godina dobili priliku za posao.

- Ne bih otišla zbog sebe, već zbog budućnosti svoje djece. Ne vidim nikakav pomak naprijed i to je razlog zašto opravdavam svakoga tko je svoju financijsku sreću pronašao bilo gdje - poručila je Opačak

Piše: Marija MIHELIĆ
ŽELJKO FILJAK (NAŠICE)
Optimističan reformom obrazovanja

Ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Željko Filjak, nije u cijelosti zadovoljan što je Vlada napravila dosad, ali podržava reformu obrazovanja, jer će donijeti programsko osvježenje, ali i unaprijediti metodiku rada. Prvi put nakon 50 godina, kaže Filjak, na pragu smo najvećih promjena u obrazovanju.

- Naravno da je to ogroman posao koji ima svoje zakonitosti i koje treba temeljito pripremiti. Kroz stručne skupove, osjeća se da sve potrebne radnje idu svojom dinamikom. Budući da je došla nova ekipa ljudi u Ministarstvo, mislim da je pristojno dati i rok da se oni mogu upoznati sa sustavom, da mogu vidjeti koje stvari treba možda napraviti odmah, koje s nekakvim vremenskim odmakom, a koje treba raditi dugoročno. Dakako da novca nedostaje i da su mnoge stvari neuravnotežene, ali očekujemo da će se taj dio postupno u idućem razdoblju popraviti - kazao je Filjak.

U području strukovnog obrazovanja istaknuo je kako je bitno da se poslodavca motivira za primanje učenika na praktičnu nastavu.

- Kurikularnom reformom želi se povećati postotak onih vještina koje učenici trebaju steći temeljene na radu, a bez gospodarstva je to uzaludan posao i tu puno očekujemo od Ministarstva gospodarstva. Mladim ljudima treba omogućiti stjecanje vještina koje bi bile konkurente za učenike koji na taj način mogu poboljšati svoje mogućnosti na tržištu rada - istaknuo je Filjak.

Iznimno važnim ocijenio je sustav izbornosti koji se uvodi u gimnazijskom obrazovanju, dok u sferi stručnog usavršavanja kaže da treba značajno više pozornosti pokloniti vraćanju onih vrijednosti koje obrazovanje treba imati i za koje se svako društvo treba zalagati. “Te vrijednosti nisu rezultat toliko novca, koliko našeg opredjeljenja da zaista budemo ljudi. Materijalna komponenta ne smije nadvladati ljudske vrijednosti”, poručio je Filjak. Ocijenio je da s najavljenom reformom ima razloga za optimizam u obrazovanju. “Stvari idu u dobrom smjeru i ekipa koja je sada u Ministarstvu dobro je profilirana. Podrška koju škola treba dobiti od Ministarstva ide dobro. Nije sjajno, nije idealno, ali u ovim okolnostima u kojima radi gospodarstvo, ide dobro - zaključio je Željko Filjak.(S.FRIDL)

TOMISLAV TOMIČIĆ (VINKOVCI)
Obrtništvu treba novi zamah

Devedeset dana nove vlade bila je prilika za razgovor s Tomislavom Tomičićem, predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije, koji je galanterist već 25 godina i ima svoj vlastiti obrt “Toma”.

- U protekla tri mjeseca nismo vidjeli neke pomake, što je i razumljivo, s obzirom na to da je Vlada takva kakva je, znači ne vodi je jedna stranka kao dosad, nego je ovo jedna od prvih vlada koja je na ovaj način formirana. Upravo zbog toga mislim da i je reformska. Znači, nije unaprijed dogovorena fotelja, kao i samo ministarstvo. Naša usmjerenja kao obrtnika prema sadašnjoj vladi su upravo na gospodarstvo, imamo premijera Tihomira Oreškovića koji je došao iz poslovnih krugova, a ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat čovjek je od struke i znanja, tako da i u njega imamo iznimno povjerenje. Osobno smatram da bi u skorije vrijeme moglo ići nabolje i da bi se naši zahtjevi prema Vladi mogli riješiti - istaknuo je Tomičić.

Kako bi poboljšali poslovnu klimu u Hrvatskoj i kako bi država stvorila poticajno i konkurentno poduzetničko okuženje te uvjete za rast i razvoj obrtništva i ukupnog gospodarstva, Hrvatska obrtnička komora uputila je šest glavnih zahtjeva budućoj vlasti, a to su: jačanje pravnog položaja obrtnika, fleksibilno radno zakonodavstvo i zapošljavanje, stabilna porezna politika i financiranje obrta, financijska disciplina - bolja naplata potraživanja, strukovno obrazovanje - temelj razvoja, te Hrvatska obrtnička komora - zastupnica interesa obrtnika.

- U ovom razdoblju rada Vlade nismo ni očekivali da će se nešto senzacionalno dogoditi, jer je to uistinu prekratak rok, no osjetimo pozitivnu vibraciju. Smatram da ako i jedna od spomenutih šest točaka bude realizirana, ove ili iduće godine, to će biti veliki pomak. No, Vlada ne može sama ništa ostvariti, svi bismo mi zajedno morali poslati jednu poruku, da želimo promjene nabolje, jer zajedno možemo puno toga napraviti - poručio je Tomičić.(M.KOKAJ)

MATIJA BRLOŠIĆ (HPK)
Premalo dobrog za poljoprivredu

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić mišljenja je kako Vladi treba dati još vremena.

- Još uvijek rade nekakva preslagivanja, namještanja, popunjavanja. S Vladom još uvijek nismo uspjeli razgovarati, s ministrom poljoprivrede jesmo u kontaktu, razgovaramo, rezultate, istina, još uvijek ne vidimo - kaže Brlošić, navodeći kako su dosad održali nekoliko radnih sastanaka na kojima su usuglašavali stajališta.

Također očekuju, kroz nekoliko dana, i prve rezultate, nakon čega će moći više govoriti i o tih prvih sto dana rada nove Vlade.

- Puno je vremena trebalo i da se ustroji Ministarstvo poljoprivrede, da se imenuju zamjenici, pomoćnici, dosad nismo zapamtili takav slučaj. Tek kad se sve kompletiralo, moglo se krenuti u posao. Pa tek nedavno je imenovan zamjenik ministra poljoprivrede, ne možemo kriviti ministra jer nije imao ekipu s kojom će raditi, a nije ni mogao utjecati na to da cijela priča ide nekakvim bržim tempom, o tome je odlučivao netko drugi - zaključuje Brlošić.(M.MUŠKIĆ)

ZORAN VINKOVIĆ
Nisam vidio ni jedan realan potez

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, inače poznat kao oštar kritičar, osobito odnosa vladajućih prema Slavoniji i Baranji, ovaj put, na pitanje što misli o proteklih sto dana Vlade, kaže kako nema što reći.

- Osim formiranje Vlade i usvajanja proračuna, kao i stalnih trzavica i usuglašavanja, nisam vidio ni jedan realan, konkretan potez. Očekujem da Vlada počne raditi svoj posao, isto to očekujem od ministarstava, da se konačno raspišu natječaji kako bi se između ostalog i lokalne samouprave mogle na njih prijavljivati i povlačiti sredstva iz ministarstava i EU fondova. Ako se to ne dogodi, u idućih sto dana, onda su za Hrvatsku najbolje i najrealnije rješenje novi izbori - upozorava Vinković.(M.MUŠKIĆ)

Čekala sam posao i krajem listopada kad sam se vratila s Raba, a čekam i danas. Kako onda da mislim da mi je bolje?

BOŽANA OPAČAK

Istih 25 kuna dnevno imala sam na početku ove vlade, a imam ih i danas, pa zbog toga kažem da mi nije ni gore, ni bolje.

LJUBINKA MRAVINAC

Možda ste propustili...

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike