Magazin
TJEDNI OSVRT

Sumorne prognoze o trećem svjetskom ratu
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Više od dvije godine od napada Rusije na Ukrajinu, a odnedavno i izraelskog na Gazu te naročito Irana na Izrael jedno od učestalijih pitanja, kojim se bave i renomirani stručnjaci za sigurnost, jest - čekaju li nas treći svjetski rat ili sukobi širih razmjera.

Uglavnom, prognoze su sumorne. Primjerice, jedno od posljednjih upozorenja stiže i iz susjedne nam Mađarske, koja se priprema za produženi sukob u Ukrajini, jer neće tako skoro završiti. “Promjena je negativna. Nalazimo se u jako opasnom razdoblju. Sljedećih šest mjeseci bit će odlučujuće u smislu hoće li svijet krenuti prema miru ili ratu”, rekao je ministar Gergely Gulyás, piše Remix News. Visoki je dužnosnik dodao da ima više loših vijesti nego dobrih, te vjeruje da Europu očekuje “više rata, umjesto manje”. “Ratna groznica proširila se od birokrata u Bruxellesu na vodeće političare kontinenta. NATO je dosad samo komentirao što se događa, ali još nije postao strana u sukobu, te odbacuje mogućnost intervencije zbog rizika od svjetskog rata. Ako NATO-ove snage budu raspoređene u Ukrajini, to sa sobom donosi rizik koji pod svaku cijenu treba izbjeći”, kazao je Gulyás. Također kaže da će najvažniju odluku donijeti Amerikanci, te da će svijet biti posve drukčije mjesto ako Trump pobijedi. Inače, nemalo je i onih koji su zračni napad Irana na Izrael požurili nazvati početkom trećeg svjetskog rata, što uostalom ponavlja i jedan od najvećih svjetskih autoriteta, papa Franjo. Treći svjetski rat, iako postupno, korak po korak, počeo je, upozorio je Papa još prije deset godina. Nerijetki su tadašnju njegovu tvrdnju tumačili kao (i) njegovo upadanje u, inače sveprisutne, teorije urote. Ukratko, nisu ga uzimali ozbiljno. Danas je, valjda, jasno o čemu je govorio. A je li kasno, pitao se i Glas Koncila. Kada smo već kod teorija urote i alternativnih pristupa, ovih se dana piše da je čak i Baba Vanga, zvana i Nostradamusom Balkana, za 2024. predvidjela treći svjetski rat, i to nije jedina katastrofa koju je najavila. Smatra se da je točno predvidjela, između ostalog, i rusku invaziju na Ukrajinu, a mnogi strahuju da će biti u pravu i predviđanjem o trećem svjetskom ratu. Prema proročici, 2024. godina donijet će brojne grozote, poput terorističkih napada u Europi.

S obzirom na razvoj događaja na Bliskom istoku, mnogi strahuju da će se ta proročanstva prelako ostvariti, piše Daily Mail. Konačno, i društvenim mrežama šire se rasprave o globalnom ratu, a svjetski vođe u stanju su pripravnosti.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. PERO MALDINI POLITOLOG I SVEUČILIŠNI PROFESOR IZ DUBROVNIKA

Posljednje priopćenje i upozorenje Ustavnog suda nema utjecaja na formiranje vlasti

LJILJANA ŠKRINJARIĆ PSIHIJATRICA I PSIHOTERAPEUTKINJA

Napadaj panike znak je da organizmu treba pomoć

Najčitanije iz rubrike