Dome slatki dome
PRAKTIČNA STRATEGIJA ZA OLAKŠAVANJE POSLOVA

Brže i zabavnije proljetno čišćenje doma
Objavljeno 26. ožujka, 2015.
Raspodijelite poslove i krenite u akciju

Vezani članci

ŽELITE ČISTITI BEZ KEMIJE?

Sve što vam treba već imate u kuhinji!

ZAŠTO JE DOBRO IMATI GA U KUĆI

Što sve može hidrogen?

Dolazi nam proljeće, sve se budi, pospremamo zimsku odjeću na dno ormara i pripremamo se za veliko čišćenje kuće/stana. Osvježite svoj dom i pripremite se za nadolazeće sunčane dane.

Iako većini proljetno čišćenje i nije najomiljenija godišnja obveza, nakon uspješno odrađenog posla osjećat ćete se zadovoljno. Kako vam posao čišćenja ne bi bio previše iscrpljujuć, u čišćenje uključite sve članove obitelji. Na taj će način biti puno brže, lakše, ali i zabavnije. Ako ste jedna od onih osoba koje baš i ne vole sezonsko čišćenje, u nastavku vam otkrivamo nekoliko učinkovitih savjeta kako da ga obavite što brže i bez muke. Pripremite sve što vam je potrebno, sredstva za čišćenje, metle, krpe, vreće za smeće, kutije i sl., sastavite popis zadataka i krenite u akciju.

Jedno po jedno

Iako vam se multitasking možda čini kao odlično rješenje da što brže obavite posao čišćenja, to baš i nije tako. Najbolji način da što brže očistite cijelu kuću je da obavljate zadatak po zadatak, odnosno da u određenom trenutku budete fokusirani na samo jednu stvar. Na taj se način možete usredotočiti samo na jedan zadatak, umjesto da pokušavate obaviti više stvari odjednom.

Pripremite pribor i sredstva

Prije nego krenete u akciju čišćenja, prvo si pripremite sav pribor i sredstva za čišćenje kako bi sve što vam zatreba tijekom čišćenja bilo pri ruci. Naime, traženje pribora i sredstava tijekom samog čišćenja samo će vas ometati i usporiti pa si radije pripremite sve na vrijeme kako se ne biste morali zaustavljati i tražiti gdje je što. Najjednostavnije vam je da sve stavite u jednu košaru koju ćete nositi sa sobom dok čistite. Vrlo jednostavno, zar ne?

Nabavite funkcionalan namještaj

Kad dođe vrijeme za veliko čišćenje, jedan od najvećih problema pritom je nered koji se nakupi s vremenom u kućama s višečlanom obitelji. Kako biste si olakšali, nabavite razne košare, ukrasne kutije, namještaj s ladicama i sl. gdje ćete lako moći pospremiti razne stvari poput pošte, deka, jastuka, prljave odjeće... Škrinje ili kauč sa skrivenim spremištem savršeno su rješenje za takve stvari.

Koristite višenamjenska sredstva

Višenamjenski pribor i sredstva za čišćenje koja se mogu koristiti u više svrha pojednostavit će sam proces čišćenja i ubrzati posao. Stoga, umjesto da kupujete pojedinačna sredstava za čišćenje, nabavite neko univerzalno koje ćete moći koristiti na većem broju površina. Ili sami napravite prirodno sredstvo za čišćenje od mješavine octa i vode koje je savršeno za uklanjanje masnih mrlja, pranje podova, prozora.... Također, staru četkicu za zube možete koristiti za čišćenje taloga, sudopera, odvoda...

Često brišite prašinu

Da biste spriječili nakupljanje prljavštine za čije će vam čišćenje biti potrebno više vremena, svakih nekoliko dana pobrišite prašinu s površina po kući/stanu. Radne površine u kuhinji, kuhinjske ormariće, stol, WC školjku i umivaonik trebalo bi počistiti svaki dan ne želite li da se stvore tvrdokorne mrlje.

Vreća za smeće neka bude uz vas

Prilikom velikog čišćenja uz sebe imajte vreće za smeće u koje ćete potrpati sve nepotrebne stvari, smeće i sve ostalo što vam nije potrebno. Na taj ćete si način uštedjeti mnogo vremena, a vaše će sobe izgledati uredno i čisto.

Angažirajte i ostale ukućane

Kako biste posao čišćenja obavili što brže, angažirajte i ostale članove obitelji da vam pomognu tijekom čišćenja. Raspodijelite poslove i krenite u akciju. Djeci dajte jednostavnije poslove, a sebi i suprugu veće i teže stvari. Na taj će način čišćenje biti brzo gotovo, i to na zabavan i opušten način.(diy.allwomenstalk.com)

SVAKIH

NEKOLIKO DANA POBRIŠITE PRAŠINU S POVRŠINA PO KUĆI/STANU

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike