Dome slatki dome
ŽELITE ČISTITI BEZ KEMIJE?

Sve što vam treba već imate u kuhinji!
Objavljeno 26. ožujka, 2015.

Vezani članci

PRAKTIČNA STRATEGIJA ZA OLAKŠAVANJE POSLOVA

Brže i zabavnije proljetno čišćenje doma

Planirate veliko proljetno spremanje svog doma? Trebali biste znati da ne morate potrošiti puno novca na skupa sredstva za čišćenje, koja osim što su trošak za kućni budžet, mogu biti i opasna za zdravlje. Umjesto proizvoda koji sadrže otrovne kemikalije, poslužite se ovim svakodnevnim namirnicama koje imate u svojem kuhinjskom ormariću.

1. SOK OD LIMUNA

Sok od limuna efikasno uklanja masnoće, a može poslužiti i za posvjetljivanje mrlja. Ako želite očistiti srebro, namažite ga kriškama limuna i poprskajte sodom bikarbonom. Mrlje s odjeće možete ukloniti ili ih posvijetliti ako u perilicu ili u posudu za ispiranje izlijete pola šalice limunovog soka.

2. SODA BIKARBONA

Za mrlje koje se teško skidaju soda bikarbona je idealna. Njome možete očititi pećnicu tako što ćete napraviti pastu od jedne šalice sode bikarbone i vode. Poprskajte i ostavite da djeluje preko noći. Za pranje rublja možete dodati pola šalice sode kako bi pojačala djelovanje praška. Sodom bikarbonom možete očistiti izuzetno prljave kante za smeće, aparat za kavu ili ispolirati različite površine. Ono što je važno znati je da su vam za čišćenje ovim praškom potrebne rukavice i nešto više ispiranja i da njome ne smijete čistiti aluminijsko posuđe.

3. KEČAP

Sve domaćice znaju da je tvrdokorne mrlje u pećnici teško očistiti, ali rješenje za to možete pronaći ako zavirite u svoj hladnjak. Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu, stavite kečap na mrlje i pričekajte pet minuta. Kečap će odmah otopiti mrlju, a možete ga koristiti i za vraćanje boje starim bakrenim loncima. Namažite ih tankim slojem kečapa, isperite i obrišite.

4. MINERALNA VODA

Najbolji način da očistite odvod sudopera je sipati mineralnu vodu u odvod, ostavite malo da odstoji, pa potom isperete toplom vodom. Ako nemate mineralnu vodu, možete se poslužiti i Coca-Colom, koja je isto tako efikasna u čišćenju odvoda.

5. SOL

Ako želite dezinficirati spužvicu za posuđe, isperite deterdžent i ostavite da odstoji dva sata u zasoljenoj hladnoj vodi. Sol će uništiti bakterije, a spužvica će biti kao nova.(T.K.)

Možda ste propustili...

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna