Dome slatki dome
STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Komercijalna ograda najlakša je za postavljanje, bilo da je od plastike, kompozitnih materijala, bilo od klasičnih materijala
Pravo je vrijeme za obnovu dotrajale ograde ili postavljanje nove. Ograda ne mora biti dosadna. Razmislite o upotrebi starog željeza ili sadnji žive ograde. Ograda može biti zanimljiva, romantična i jedinstvena, ali i učinkovita i funkcionalna. Komercijalna ograda najlakša je za postavljanje, bilo da je od plastike, kompozitnih materijala, bilo od klasičnih materijala kao što su drvo i metal. Drvena ograda ne traje vječno, pa ju je potrebno nakon nekog vremena zamijeniti.

Ograda od plastike i kompozitnih materijala laka je za održavanje. Drvo je materijal koji je izdržljiv i estetski ugodan. Drvena ograda pomaže da vrt postane ugodno i toplo mjesto uz odabir stila koji vam odgovara. Jedina mana drva je što zahtijeva redovito održavanje. Ograda od drva i metala zahtijeva povremeno premazivanje zaštitnom bojom i sitnije popravke. Drvene letve ili daske najjeftinija su investicija. Odabir zida kojim ćete zatvoriti svoj vrt omogućuje privatnost i sigurnost. Zidovi mogu imati različite visine i širine, sve ovisi o vašim financijskim mogućnostima i rezultatu koji želite postići. Ograde od kamena i različith biljaka jedna su od mogućnosti. Žive ograde mogu biti od već uobičajenih vrsta, kao što su: šimšir, tuja, kurika, ligustrum..., ali i od bambusa, koji je nesvakidašnji za naše prilike. Ako živa ograda nije opcija, a ipak želite prirodni izgled ograde, razmislite o kamenoj ogradi. Kamenu ogradu možete zidati do visine koja vam odgovara, a možete izabrati kakav kamen želite, koje boje i slično. Vaša ograda ne mora biti samo od jednog materijala ili samo u jednom stilu. I kod ograde možete iskoristiti eklektičan stil. Kombinirajte drvenu i kamenu ogradu. Stara metalna ograda u kombinaciji s prozirnom plastikom može biti zanimljiva i neobična. Drvene letve obojene u različite boje možete kombinirati s bijelim kamenom. Ideja je mnogo, na vama je da izaberete onu koja odgovara vašem stilu i ukusu. Ograde nužno ne moraju biti zaštita vrta od vanjskih nepoželjnih utjecaja i pogleda, već mogu služiti kao pregrade unutar vrta. Niskim panelima možete pregraditi dijelove vrta.
Jasminka Knežević
Namjena i veličina
Kako bi izabrali odgovarajući tip ograde, morate znati i koja je namjena prostora koji želite ograditi. Postoje brojni tipovi ograda različite namjene, ograde za cvjetnjake, vrtove, farme, okućnice... Svaki od tih tipova ograde ima svoje specifičnosti i posebnu namjenu. Drvenoj ogradi dodajte boje, budite drukčiji. Ako nemate vremena ili volje brinuti se o bilju u svom vrtu, dodajte mu živosti bojenjem drvene ograde u nekoliko boja. Naravno, vodite brigu da ne pretjerate i da se odabrane boje slažu s bojama pročelja i stolarije na kući.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike