Dome slatki dome
MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Krpelji se najčešće smjeste u predjelu glave i vrata, pa ga životinja ne može lako skinuti, ali ih nalazimo i po cijelom tijelu

Dolazak proljeća i toplijih dana idealni su uvjeti za krpelje, koji mogu izazvati infekcije i bolesti opasne za život psa. Zato je važno koristiti se zaštitom od krpelja, te znati na vrijeme reagirati kad krpelj ugrize psa. Boravak u prirodi, osobito među niskim raslinjem, povezan je s rizikom od mogućeg kontakta. Babezioza, ili piroplazmoza, pasa protozojska je bolest koju u Europi izaziva Babasia canis. B. canis parazitira u eritrocitima. Prijenosnici su krpelji. Važno je znati da se krpelja, kad ga se ulovi na ljubimcu, ne premazuje raznim sredstvima, da se sam otpusti, nego ga treba jednostavno mehanički ukloniti, okrećući ga obrnuto od kazaljke na satu.

Kod pasa i mačaka krpelji se najčešće smjeste u predjelu glave i vrata, odakle ga životinja ne može lako skinuti, ali ih nalazimo i po cijelom tijelu - leđima, trbuhu, ušima, na očnim kapcima ili na njušci. Krzno je idealno skrovište, pa krpelje možemo otkriti tek kada su već napijeni krvi. Kada ga premažete, primjerice, uljem, začepite mu pore, s pomoću kojih diše, i on najčešće instinktivno izbacuje slinu iz slinovnice, a time i uzročnika. To se može izbjeći ako se na vrijeme otkrije i mehanički ukloni. Da biste pronašli krpelja na svom kućnom ljubimcu, treba ga pregledati nakon svake šetnje, i to tako da lagano prijeđemo uz smjer dlake od repa prema glavi. Kad pronađemo krpelja, moramo ga što prije ukloniti - prvoa ga lagano anesteziramo prislanjajući na njega vatu s alkoholom, acetonom, eterom, benzinom za upaljače. Nakon nekoliko minuta vatu s alkoholom maknut ćemo s krpelja, te ga lagano uhvatiti pincetom i okretati ga na lijevu stranu dok se ne otpusti. Ako mislite da je glava krpelja ostala u psu, posjetite veterinara. Krpelja se nikad ne smije čupati.

Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med.

(Veterinarska ambulanta VET-PET, Vukovarska 28)

Anemične sluznice
Ako dođe do zaraze krpeljom, inkubacija traje od jednog do tri tjedna. U akutnoj fazi bolesti dolazi do groznice, vrlo visoke temperature, ljubimac ne jede, slabo pije, sluznice su mu žute - ikterus, a mokraća je boje piva. Mogu se pojaviti i živčani simptomi. Kod kroničnog tijeka bolesti sluznice mogu biti bijele, anemične. Nakon preboljenja ostaje uglavnom nesterilni imunitet koji štiti od reinvazije, ali nakon 12 mjeseci nestaje. Ako prebole piroplazmozu, pas i mačka trebaju do petnaest dana mirovati, obnoviti tjelesnu snagu, hraniti se lagano, ali kvalitetno da se jetra što prije oporavi.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike