Dome slatki dome
DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Proučavanje slika, skulptura ili fotografija potaknut će i vlastitu kreativnost
Naći odgovarajuće ideje kojima će se stambeni prostor pretvoriti u oazu, opremljenu i prilagođenu vlastitim ukusima i načinu života, nije jednostavno i zbog toga što ponekad premalo poznajemo sami sebe. Ispitivanje vlastitih sklonost, kao i sklonosti ostalih članova kućanstva, primarni je zadatak kako bi konačni ciljevi bili uspješno ispunjeni.

Ugođaji


Priroda je beskonačno inspirativna i poticajna, pa nije ni čudno što je baš ona ostavila toliko traga u različitim arhitektonskim, dizajnerskim, slikarskim ili kiparskim ostvarenjima. Promatranje prirode, boja, koje se izmjenjuju kroz godišnja doba, plodova, koji se razlikuju svojim neobičnim oblicima i koloritima, vodenih površina, stijena i kamenja, koji se odlikuju neobičnim strukturama, slojevitošću popraćenu promjenom boje i oblika, snježne bjeline, koja stvara profinjen i elegantan ugođaj - samo su neki od načina nalaženja inspiracije za željene boje, materijale ili oblike namještaja u interijeru.

Proučavanjem umjetničkih djela poput slika, skulptura ili fotografija zasigurno ćete potaknuti i vlastitu kreativnost. Putovanja su oduvijek donosila nadahnuća i novu stvaralačku energiju, te se svi nakon njih osjećamo zrelijima i bogatijima. Upoznavanje različitih kultura, običaja, zemalja, arhitektonskih dostignuća i svega ostaloga idealno će poslužiti onima koji traže izvor inspiracije i za uređenje vlastitog doma.

KataloziNajjednostavniji i najprimjenjiviji način nalaženja inspiracije jest prelistavanje kataloga i časopisa s moderno uređenim stambenim prostorima. Proučavanje i praćenje trendova je potrebno, ali ne da bi ih se slijepo slijedilo, već prilagodilo vlastitim potrebama i prostornim mogućnostima. Maštovitost, koja će stvoriti unikatan prostorni ugođaj, jer i sami ste unikatni, poželjna je i potrebna.

 

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.

Ravnoteža i sklad
Svijet koji nas okružuje teži ravnoteži i skladu. Upravo tu ravnotežu, sklad, proporciju i harmoniju treba uvesti u stambeni prostor u kojem živimo. Takva okruženja su izrazito ugodna i opuštajuća te djeluju pozitivno na psihu i raspoloženje. Prostorni sklad postiže se optimalnim rasporedom namještaja, tj. volumena u prostoru, kvalitetnim odnosima svjetla i sjene te kolorističkim izražajima.

Možda ste propustili...

NA ODRŽIVIJI NAČIN UREDITE DOM

Dodajte svom domu proljetnu svježinu

STUDIJA PROUČAVALA ŽIVOTNI VIJEK

Obične mačke žive duže od većine čistokrvnih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana