Dome slatki dome
MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu
Objavljeno 25. travnja, 2024.
Mini ruže, kao i obične, traže dosta vode, pa ako se ne brinete o njima, brzo će se osušiti
Mini ruže bez problema će cvjetati u posudi, na terasi ili na balkonu. Lakše ih je uzgajati od klasičnih ruža, koje rastu u vrtovima, ali i njima je potrebna pravilna njega i pažnja. Uzgoj mini ruža u posudama lakši je od uzgoja na otvorenom, iako se i one mogu posaditi u vrtu. Treba ih tretirati kao i ostale ruže, ali s nešto više brige, zbog njihove veličine.

Zalijevanje


Najvažnije im je osigurati odgovarajuću drenažu. Zapravo bi ih valjalo odmah presaditi u veće posude, koje su duboke najmanje 30 cm, i u specijalni supstrat za ruže ili univerzalni za lončanice, pomiješan sa šakom peletiranog stajskog gnojiva. Cvjetove im treba uklanjati čim se počnu sušiti ili kada ocvjetaju. Mini ruže, kao i obične ruže, traže dosta vode, pa ako ne vodite brigu o njima, brzo će se osušiti. Svaki dan ili svaka dva dana prstom provjerite zemlju. Ona mora biti vlažna (nemojte dopustiti da joj se zemlja osuši), ali ne i natopljena vodom. Uvijek imajte tanjurić u koji će višak vode oteći. Ili još bolje - prilikom sadnje ili presađivanja na dno posude stavite nekoliko kamenčića, koji će osigurati bolje cijeđenje vode, odnosno spriječiti njezino pretjerano zadržavanje u posudi, savjetuje Zadovoljna.hr. Zalijevaju se mekom vodom ili kišnicom. Ljeti obilno, a zimi umjereno. Mini ruže vole i vlažan zrak, pa ih povremeno i poprskajte vodom. Škarama treba odrezati ne samo cvijet nego i dva lista s drškom, kako bi se potaknulo bočno grananje. Ono će stvoriti nove cvjetne izdanke i održati zaobljen, kompaktan izgled grma. Starije grane bez cvjetnih pupoljaka i s malo listova treba skratiti nisko. U listopadu biljku treba nisko orezati, za trećinu.

Mini ruže su hibridne ruže uzgojene da ostanu malene. Narastu najčešće do 50 cm, ali ima vrsta koje mogu narasti i do jedan metar. I cvjetovi su im manji nego običnim ružama, ali ih zato imaju mnogo više. Otporne su na hladnoću i mrazove. Minijaturni grmovi ruža male su verzije hibridnih sorta ruža. Poput ruža u punoj veličini, minijaturne su ruže trajnice i razlikuju se po boji i mirisu. Minijaturne ruže trebaju prostor na kojemu će dobiti od šest do osam sati sunca. Mogu podnijeti područje koje je djelomično zasjenjeno, ali onda će cvjetati manje raskošno. Ipak, ljeti je tijekom najtoplijeg dijela dana bolje da su u polusjeni. Za razliku od klasičnih ruža, minijaturne neprestano cvjetaju i tako troše više hranjivih tvari. Zbog toga ih treba gnojiti jednom mjesečno tijekom vegetacijske sezone, od ranog proljeća do jeseni.

Detaljno ih je potrebno orezati jednom godišnje, najbolje ujesen, i to oštrim škarama pod kutom od 45 stupnjeva, a osušene cvjetove obvezno uklonite svaki tjedan. To će ih potaknuti da još bolje i ljepše cvjetaju.

Bolja cvatnja


Uzgoj ruža u loncima mnogo je lakši nego na otvorenom jer je sve što nam treba posuda, koju možemo premještati po dvorištu, staviti na popločeni dio ili u zatvoreni prostor. Najvažnije je osigurati im odgovarajuću drenažu kako biljke ne bi istrunule zbog pretjeranog zalijevanja. Kako ruže rastu, imat će i sve više korijenja, a ako ono postane pregusto, biljka više neće cvjetati. Stoga provjerite grm, možda korijen možete odvojiti i presaditi, a samim time ćete imati i više biljaka. Da biste ih presadili, s korijenja uklonite što više zemlje. Ružu orežite približno na pola, što znači da bi biljka, ako je visoka 40 cm, nakon rezidbe trebala biti 20 cm.
Jasminka Knežević
Osjetljive na pepelnicu i crnu pjegavost
Mini ruže su osjetljive na iste bolesti kao i bilo koja druga ruža, na pepelnicu i crnu pjegavost. Previše vlage može prouzročiti pojavu crnih točkica (gljivica) na listovima, pa pripazite da je ne zalijevate previše, i da lončanica na dnu ima dobar protok. Te gljivice morate odmah tretirati, odrežite zahvaćeno lišće, a zatim biljku tretirajte fungicidima.

Supstrat
Posude za sadnju potrebno je dobro očistiti, a na dno staviti šljunak ili kamenčiće debljine oko 2 cm kako bi se osigurala odvodnja. Treba odabrati supstrat koji će omogućiti pravilan rast korijena.

Orezivanje
Nakon što ruža ocvate, obavezno orežite ocvale cvjetove i suhe grančice, a jednom godišnje treba ju orezati kako bi se potaknuo njezin rast, što se preporučuje napraviti u jesen ili proljeće.

Možda ste propustili...

TEST: EINHELL 18V 5-8 AH MULTI-AH POWER-X-CHANGE PLUS BATERIJA

Jedna baterija za širok spektar kućnih alata

Najčitanije iz rubrike