TvObzor
DOBITNICI OVOGODIŠNJEG “PORINA” ZA ŽIVOTNO DJELO (4)

Željko Brkanović: Skladatelj, dirigent i pedagog
Objavljeno 29. kolovoza, 2014.
Hrvatsku glazbu uveliko je zadužio predivnim djelima klasičnih formi i melodioznih skladnih suzvučja, koje jednako vole izvođači i publika

Vezani članci

DOBITNICI OVOGODIŠNJEG “PORINA” ZA ŽIVOTNO DJELO (3)

Valter Dešpalj - violončelist svjetskog glasa

DOBITNICI OVOGODIŠNJEG “PORINA” ZA ŽIVOTNO DJELO (2)

Dubravko Majnarić - Sretni sultan swinga

DOBITNICI OVOGODIŠNJEG “PORINA” ZA ŽIVOTNO DJELO (1)

Čudesne vokalne izvedbe Radojke Šverko

Skladatelj, pijanist, dirigent i pedagog Željko Brkanović hrvatsku je glazbu zadužio predivnim djelima klasičnih formi i melodioznih skladnih suzvučja, koje jednako vole izvođači i publika, te predanim pedagoškim radom u okviru kojeg je odgojio niz danas vodećih skladatelja. Od malih je nogu u izravnom kontaktu s glazbom, upijajući znanje od oca, skladatelja Ivana Brkanovića.

Rođen 1937. u Zagrebu, Željko Brkanović diplomirao je klavir u klasi prof. Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te kompoziciju kod prof. Tome Proševa u Skopju. U skladanju se usavršavao u Stuttgartu, kod znamenitog skladatelja Erharda Karkoschke, a u dirigiranju na Akademiji Chigiana u Sieni. Kao stalni dirigent djelovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu i u Zagrebu, a od 1969. prelazi na RTV Zagreb, danas HRT, kao producent, urednik i dirigent Umjetničkog programa. Ostvario je brojne sate snimki djela hrvatskih autora te stvorio zavidnu glazbenu arhivu koja je temelj hrvatske diskografije.

Godine 1980. postaje docent na muzičkim akademijama u Podgorici (gdje je utemeljio Teoretsko-kompozitorski odjel) i Zagrebu. Od 1983. do umirovljenja 2008. bio je izvanredni, a potom i redovni profesor teorijskih predmeta i kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2011. surađuje s Umjetničkom akademijom u Splitu, gdje predaje kompoziciju. Usporedno neprestano piše glazbu; njegov opus broji sedamdesetak solističkih, orguljskih, komornih, koncertnih, orkestralnih i scenskih djela te zborskih skladbi i solo-pjesama.

Uz Tonalnu sonatu za klavir, u njegovu stvaralaštvu dominira čak pet klavirskih koncerata, Koncert za violinu, violončelo i orkestar te Suita mediterana za gitaru. Dovršio je oratorij Missa profana Croatica Ivana Brkanovića, za što je dobio nagradu “Porin” 1996. godine.

(kraj)

Piše: Jana HALUZAFoto: DOKUMENTACIJA TVO
SEDAM POSEBNIH NAGRADA

Ovogodišnja nagrada “Porin” za životno djelo dodijeljena je glazbenicima koji su svojim radom i talentom uveliko zadužili hrvatsku glazbu, a to su, podsjetimo, Dubravko Majnarić, Radojka Šverko, Valter Dešpalj i Željko Brkanović. Osim spomenutih “Porina” za životno djelo, iste nagrade ali posthumno dobili su Miroslav Križić, Vinko Coce i Krešimir Oblak. Sve dobitnike “Porina” za životno djelo 2014. godine u dva smo navrata predstavili, podsjećamo, i u mini-serijalima na stranicama TV Obzora. (D.B.)

Možda ste propustili...

EPIC DRAMA DONOSI ČETVERODIJELNU BIOGRAFSKU SERIJU “ARCHIE”

Nevjerojatna priča jedne od najdugotrajnijih holivudskih ikona

POSLJEDNJA EMISIJA 13. SEZONE

Finale showa “Zvijezde pjevaju”

Najčitanije iz rubrike