TvObzor
RIPLEY

Kad Hitchcock sretne Fellinija
Objavljeno 26. travnja, 2024.

Teško je nabrojiti sve razloge zbog kojih biste trebali gledati sjajnu novu seriju “Ripley” redatelja Stevena Zailliana, koja se nedavno pojavila na Netflixu. Rađena je prema poznatom romanu Patricije Highsmith, ali je miljama daleko od filmske ekranizacije iz 1999. s Mattom Damonom. Usudila bih se reći da je ova serija među najboljima koje sam gledala u životu.



I ako vam se nisu svidjeli ni knjiga ni film, ako date šansu ovoj seriji, sigurna sam da nećete požaliti. Uz vrhunsku glumu Andrewa Scotta, koji je jednom riječju maestralan kao Tom Ripley, krasi ju jednako maestralna režija velikog Zailliana, dobinika Oscara, Zlatnog globusa i BAFTA-e za scenarij “Schindlerove liste”, koji je još četiri puta bio nominiran za Oscara. U ovoj crno-bijeloj seriji uspio je vizualno - nalik na njegovu korištenje kutova snimanja - stvoriti suspence poput majstora Hitchcocka, a činjenicu što se gotovo sva radnja događa u talijanskim gradovima 1961. iskoristio je usvojivši felinijevsku estetiku u kojoj sami gradovi postaju likovi u radnji, a tu je naravno i fantastičan soundtrack.

Tom Ripley sitni je kriminalac koji životari u New Yorku od poštanskih prijevara. Samotnjak mutne prošlosti, roditelji su mu umrli, očito je kako nema društveni život, kojemu baš i ne teži. Igrom slučaja dobije ponudu od bogatog njujorškog vlasnika brodogradilišta da ode u Italiju pronaći njegova razvratnog sina, koji se odbija vratiti kući i uglavnom ne radi ništa i troši njegov novac baškarenjem po Italiji. On Tomu plati sve troškove putovanja i boravka te mu da džeparac. Ovaj odmah ode u Italiju, u pitoreskni Atrani kod Napulja, gdje pronalazi razmaženog kicoša Richarda Greenleafa i njegovu jednako bogatu djevojku Marge Sherwood, koji žive u svojim vilama i misle da su slikar i književnica. Tom se gotovo istog trena počne zbližavati s Richardom, i to na neočekivano iskren način, a on ga pozove da živi s njim u vili i dijeli njegov lagodan život. Marge je prilično nesretna zbog toga, a i ne sluti koliko je u pravu...

Ripley je veći dio serije sam i pratimo ne samo njegove radnje nego i razmišljanja, pa i pokoji osjećaj, iako ih je vrlo malo. Nevjerojatno napeta serija, koja stvara onaj rijedak osjećaj da vam nedostaje kad odgledate posljednju epizodu. Obvezno gledati!
Tanja Kvorka
ŽANR: triler

AUTOR: prema knjizi Patricije Highsmith

ULOGE: Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn

MREŽA: Netflix

DATUM: 2024.

EPIZODA: 8

Možda ste propustili...

“SAVRŠENI DANI” - IZVRSNA DRAMA VELIKOG WIMA WENDERSA

Dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta

UŽIVO IZ MALMÖ ARENE U ŠVEDSKOJ 7. SVIBNJA OD 21 SAT NA HTV1

Izravan prijenos prve polufinalne večeri 68. Eurosonga

Najčitanije iz rubrike