TvObzor
DOBITNICI OVOGODIŠNJEG “PORINA” ZA ŽIVOTNO DJELO (1)

Čudesne vokalne izvedbe Radojke Šverko
Objavljeno 8. kolovoza, 2014.
Ona svojim likom snažno drži scenu, prelazeći nevidljivu rampu između umjetnika i publike sa samo sebi svojstvenom lakoćom (Maja Sabolić)

Od Pazina preko Rijeke, Splita, Opatije, Zagreba do Los Angelesa, Tokija, Madrida, Seula, Atene, Puerta Rica, Palme de Mallorce i Rija de Janeira put je pjevačke dive Radojke Šverko, rođene u Pazinu u vrijeme kad se svijet počeo oporavljati od Drugog svjetskog rata. Djetinjstvo i školske dane provela je u Buzetu i Puli, gdje je pohađala Ekonomsku školu. Već kao dijete nastupala je kao solistica dječjih zborova i tamburaškog orkestra. Glazbenu karijeru počela je 1962. kao članica sastava “Istrakord” u Puli. Godine 1967. prvi je put, u Rovinju, stala pred mikrofon kao solopjevačica, a već sljedeće godine nastupila je na Festivalu “Melodije Istre i Kvarnera”. Nakon zamijećenog nastupa na Festivalu “Split” 1969. postiže svoj prvi međunarodni uspjeh osvojivši treće mjesto na festivalu Atlantico Tenerife (Kanarski otoci), s pjesmom “Nuestro mondo” Alfija Kabilja. Trijumf je pred zahtjevnom splitskom publikom na Prokurativama slijedio na Festivalu “Split” 1970., kad je u alternaciji s već svjetski afirmiranim talijanskim pjevačem Sergiom Endrigom (rodom iz Pule) izvela pjesmu “Kud plovi ovaj brod”. Već iste godine na Brazilskom internacionalnom festivalu pjesama u Riju de Janeiru, za pjesmu “Svijet je moj” Alfija Kabilja, dobila je nagradu za najbolju interpretaciju - “Bafo da onca”, priznanje koje je kreirano u čast netom preminule Janis Joplin.

Slijedili su nastupi i nagrade u Tokiju, Los Angelesu, Madridu, Seulu, Ateni, Caracasu, Curacau, Bratislavi, Firenzi, Cavanu, Palmi de Mallorci i Barceloni... Suradnja sa skladateljem Kabiljom sličila je suradnji Berta Bacharacha i Diane Warwick.

Sudjelovala je i osvajala nagrade i na domaćim festivalima. Uz već spomenuti “Split” (“Kud plovi ovaj brod”, “Ništa nova, ništa nova”, “Prostrili me zlatnom strilom”, “Još mirišu kušini”, “Žena”, “Lanterna” i “Licem u lice”), slijede uspješni nastupi i hitovi i na ostalim festivalima - “Zagrebfest”, “Melodije Istre i Kvarnera”, “Vaš šlager sezone”, “Dalmatinska šansona”, “Zadarfest”, “Krapina”...

Interpretacije Radojke Šverko trajno su zabilježene na brojnim domaćim i inozemnim diskografskim izdanjima. Posebno treba istaknuti album “S tobom u snu”, koji je snimljen u Ljubljani s izvrsnim orkestrom Jožeta Privšeka i njegovim orkestracijama, kao i audioizdanje i videoizdanje “Croatia Recordsa” pod naslovom “Still Standing”, koji je osvojio “Porin” za najbolji koncertni album i najbolju žensku vokalnu interpretaciju. Radojka Šverko je 1995. odlikovana visokim odličjem za kulturu Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Glazbena urednica i novinarka Hrvatskog radija Maja Sabolić u popratnom tekstu njezinog “Porinom” nagrađenog posljednjeg albuma “Still Standing” zapisala je: “Čudesna pjevačica, vokalistica nevjerojatno bogatog i širokog vokalnog raspona, možda i najbolji vokalni instrument nekog od pjevača. Ona svojim likom snažno drži scenu, prelazeći nevidljivu rampu između umjetnika i publike sa samo sebi svojstvenom lakoćom. Radojka Šverko je umjetnica koju se mora vidjeti uživo i doživjeti njezinu sposobnost da u čaroliju pretvori svaku od odabranih pjesama.”

Piše: Dubravko MAJNARIĆFoto: DOKUMENTACIJA TVO
SJAJNE GLUMAČKE KREACIJE

Otkriven glumački talent doveo je Radojku Šverko i na kazališne daske. Premijernu kazališnu izvedbu imala je u rock-operi “Gubec beg” u ulozi Jane. Nakon toga slijedile su uloge Nere u “Gričkoj vještici”, Fantine u mjuziklu “Jadnici” i Karoline u operi “Karolina riječka”. Okušala se i kao filmska glumica - u filmu Rajka Grlića “Bravo maestro”, koji je bio prikazan 1978. na Filmskom festivalu u Cannesu.

Altistica snažnog i karakterističnog glasa, velike muzikalnosti s razvijenim smislom za fraziranje i vlastitu interpretaciju uspješno se okušala u klasičnoj, gospel i duhovnoj glazbi.

Možda ste propustili...

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

SHOW “ZVIJEZDE PJEVAJU”

Polufinale kao nikad prije

Najčitanije iz rubrike