TvObzor
SCENARIJ IZ SNOVA

Satira našeg doba, u kojem nije teško postati meta
Objavljeno 26. travnja, 2024.
DREAM SCENARIO. CRNA KOMEDIJA. REŽIJA: KRISTOFFER BORGLI. GLUME: NICOLAS CAGE, JULIANNE NICHOLSON, MICHAEL CERA, JESSICA CLEMENT

Nicolas Cage u posljednje vrijeme snima cool filmove, a jedan od njih je i ova crna komedija, odnosno satira, primjereno nazvana "Scenarij iz snova". Mladi norveški redatelj Kristoffer Borgli sam je napisao scenarij i - pogodio točno u sridu kad je riječ o aktualnim temama u današnje doba, posebice kad su u pitanju društvene mreže i instant-popularnost.



Život gotovo bezličnog sveučilišnog profesora Paula Matthewsa (Nicolas Cage), koji ima suprugu i dvije kćeri, potpuno se preokrene nakon što ga milijuni stranaca odjednom počnu viđati u svojim snovima. Iako u gotovo svim tim snovima ne radi baš ništa (zapravo, dobijemo samo jedan primjer u kojem radi nešto, i to je naravno seksualni san), postaje zvijezda. Ljudi koji ga sanjaju kontaktiraju ga preko društvenih mreža, zahvaljujući članku na jednom portalu. Ubrzo se Paul nađe u središtu pozornosti javnosti i postaje cool, bar na trenutak. Nakon što pokuša iskoristiti svoju popularnost za svoju dobit, dogodi se nešto zbog čega se mijenja sadržaj snova njegovih "sljedbenika". Naime, snovi s Paulom ubrzo se počinju pretvarati u prave noćne more, u kojima ih on napada, siluje, ubija... To naravno za rezultat ima masovno gnušanje javnosti, koja ga obilježava kao negativca, iako nikome ništa nažao nije učinio.

Odlična ideja za film, koji savršeno analizira kolektivni ego i ogoljuje lice kulture ukidanja, kao i svjetine koja nikom ne oprašta. Film ne samo što ima više slojeva i progovara o aktualnim temama našeg doba nego je i zabavan, s puno zanimljivih preokreta u radnji i scena na koje ćete se naglas nasmijati. Cage je za "Scenarij iz snova" rekao kako vjeruje da mu je to najbolji film koji je snimio u svojoj dugačkoj karijeri zato što u nekim scenama uopće nije morao glumiti jer je i sam doživio slične reakcije javnosti kao i siroti Paul. Dobra zabava uz sjajnog glumca, što vam više treba?
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

BABY LASAGNA, LET 3, TEREZA KESOVIJA I CHRISTINA AGUILERA U TLZP-U

Marija: “Mogla bih reći da sam ja Mama Lasagna”

“SAVRŠENI DANI” - IZVRSNA DRAMA VELIKOG WIMA WENDERSA

Dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta

Najčitanije iz rubrike