Regija
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire
Objavljeno 11. travnja, 2024.
Za škole su realizirani ili su u tijeku brojni projekti, pripremaju se i novi
VINKOVCI/ŽUPANJA



Na području Vukovarsko-srijemske županije ukupno je 56 osnovnih i 15 srednjih škola i jedan učenički dom. Županija je osnivač 41 osnovne škole, a manjeg broja gradovi Vinkovci i Vukovar. Pad broja učenika na tome području i dalje je prisutan i u rujnu je u školske klupe sjelo ukupno 357 osnovaca i srednjoškolaca manje, kao i lani. Negativni trendovi, napominje pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti VSŽ-a doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić, i nisu toliko izraženi u gradskim sredinama, primjerice Vinkovcima, koliko je to u rubnim područjima županije, što je zabrinjavajuće. Pri matičnim osnovnim školama rade i 33 male područne škole za učenike od 1. do 4. razreda, a u tekućoj školskoj godini upisano je njih ukupno 329.

Sanirali su štete


- Kada bismo gledali ekonomsku isplativnost, trebalo bi ih ukinuti, ali mi se još uvijek, kao osnivači, držimo toga da ih podupiremo. Jer upravo su područne škole izvor društvenog, kulturnog, sportskog života u manjim naseljima, one nude razne aktivnosti, što mladim obiteljima ipak puno znači. I sve dok je područnih škola, u tim se selima nešto događa, ona žive i nadalje ćemo podupirati upise učenika - kazala je pročelnica. Dodaje da su lijepo uređene, djeci osiguravaju dobre uvjete za boravak i stjecanje znanja jer kadrovski su dobro popunjene i nastavni su predmeti stručno zastupljeni. A djeca ne moraju putovati u druga naselja, što je velika stvar za roditelje. Iako se zbog pada broja učenika pojavljuje višak učitelja, onima koji su već godinama u stalnom radnom odnosu Županija preraspodjelom poslova pomaže da ne izgube posao.

Pročelnica se osvrnula i na snažno olujno nevrijeme u kojemu su lani u srpnju na području županije oštećena čak 42 školska objekta, što je, ustvrdila je, bio iznimno stresan i težak period za sve njih, nezapamćena situacija koja ih je preko noći snašla, jedno opsadno stanje. Ukupna šteta iznosila je čak 3.318.000 eura. Zahvaljujući zajedničkim naporima, velikoj brizi i ekspeditivnosti, sve se u najkraćem mogućem vremenu uspjelo sanirati, uz veliku pomoć resornog ministarstva. I to je, ustvrdila je, primjer kako treba reagirati u urgentnim situacijama, za koje nitko nije spreman, posebice kada se dogode u tako velikom opsegu. A pozitivna je stvar u svemu tome što su sve škole bile osigurane i dobile su naknadu štete.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić ističe da se jako mnogo radi i u skladu s financijskim mogućnostima ulaže u podizanje školskog standarda. Realizirani su ili su u tijeku brojni značajni projekti, a vrijedno se radi i na pripremi novih, koji će učenicima i nastavnicima omogućiti još kvalitetnije uvjete rada i obrazovanja.

Potrebe i trendovi


Vodi se računa o iskazanim potrebama škola, u kojima je 96 učenika s poteškoćama u razvoju, a trenutačno su zaposlena 84 asistenta u nastavi, koji su im, ustvrdila je, iznimno posvećeni. Primjetno je povećanje broja djece s poteškoćama iz spektra autizma. Škole na području Vukovarsko-srijemske županije iz godine u godinu sve su bolje opremljene, što ju posebno veseli, oprema se redovito obnavlja i nadopunjuje, ide se ukorak s trendovima, nabavljaju nova računala, pametne ploče... Radi se i na energetskoj obnovi školskih zgrada. Ovih je dana stigla pozitivna odluka i za sveobuhvatni projekt energetske obnove zgrade i dvorane OŠ Ivana Kozarca u Županji. Projekt je vrijedan nešto više od tri milijuna eura, VSŽ-u su odobrena dva milijuna nepovratnih eura, a preostalih milijun eura osigurat će iz vlastitih sredstava. Očekuju se i pozitivne odluke za zgrade OŠ Rokovci- Andrijaševci i OŠ Tovarnik te školsku sportsku dvoranu Gimnazije u Vinkovcima. I škole također ostvaruju razne oblike suradnje, uključuju se i u prekogranične projekte s BiH i Srbijom i druge koje im se nude.

Priznaje da ju kao resornu pročelnicu, ali i prosvjetnu djelatnicu, iznimno vesele brojni uspjesi koje učenici iz VSŽ-a postižu na raznim, posebice državim i međunarodnim, natjecanjima, gdje postižu odlične rezultate iza kojih stoji velik rad i trud i njih i njihovih mentora.

Marija Lešić Omerović
JEDNOSMJENSKI RAD, SPORTSKE DVORANE...
 
 
Zasad je šest osnovnih škola u cjelodnevnoj nastavi. “Prijavili smo u Ministarstvo znanosti i obrazovanja 21 osnovnu školu za prelazak u jednosmjenski rad. Napravili smo analizu stanja. Čekamo rješenje i tu bi trebale ići izgradnja i dogradnja škola iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kako bi se osigurali uvjeti za što bolji i kvalitetniji rad s učenicima”, kaže pročelnica. Dodaje da se mnogo radi i ulaže, prate što se događa u obrazovanju i to slijede. Pripremaju se i projektne dokumentacije za gradnju sportskih dvorana, prema propisanim normativima. U županjskoj Posavini ovih je dana završena izgradnja dvorane u Babinoj Gredi, rade projekte za dvorane u Drenovcima i Štitaru i školu u Korođu. Spremna je dokumentacija i za Ilaču, Negoslavce, i čeka se najavljena objava natječaja.

U najistočnijoj županiji 56 je osnovnih i 15 srednjih škola, a pri matičnom školama rade i 33 područne

Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

Najčitanije iz rubrike