Regija
TERMOMETAR PREKRAJA KALENDAR RADOVA

Neki su nam vinogradi zeleni kao usred ljeta. Kakve će biti posljedice?
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Rezidba je uglavnom obavljena, u vinogradima je zasad sve u redu. O ranijoj berbi s oprezom
ZMAJEVAC - Već nekoliko dana u Slavoniji i Baranji temperature su poprilično iznad prosjeka za ovo doba godine, a kako ističu u DHMZ-u, u nekim područjima nikad dosad nisu zabilježene tako visoke ožujske odnosno travanjske temperaturne vrijednosti.

Sudeći prema prognozama meteorologa, slično se očekuje i idućih desetak dana, kada se noćne i jutarnje temperature neće spuštati ispod 10 Celzijevih stupnjeva, a one dnevne dizat će se i do 30 stupnjeva. Do daljnjega kiše nema ni na vidiku. Probudila se stoga i priroda, voćke su procvjetale, a rane marelice, posebice one u nižim područjima, već su nastradale zbog mraza koji je nedavno zabijelio dijelove Baranje. Bude se i vinogradi. Neki su već zeleni gotovo kao usred ljeta, a njihovi su vlasnici već dobrano krenuli s potrebnim radovima.

- Tako visoke temperature u ovo doba godine i nisu baš najbolje što se moglo dogoditi. Vegetacija je krenula puno ranije, što vidimo svuda oko nas, pa tako i na vinogradima. Zasad je sve u redu pa sve ovisi o daljnjim klimatološkim uvjetima. Proteklih godina prve berbe počinjale su u prvoj polovini rujna, a kako će biti ove godine, pokazat će vrijeme - komentira Ivan Gerštmajer, predsjednik Udruge vinogradara Baranje, naglašavajući kako su ranije berbe zbog klimatoloških promjena stvar vrlo bliske budućnosti, pa će tako i ovogodišnja berba možda uraniti, posebice ako se ponovi sušna 2022. godina. Nastavlja kako je u njihovim vinogradima rezidba već obavljena, dok su pojedini vinogradari s njom djelomično zakasnili, najviše zbog nedostatka radne snage, što je sve veći problem.

- Sada se pribojavamo većih minusa jer su vinogradi ušli u fazu listanja. Dakako da ne bi dobro došla ni tuča - kaže Gerštmajer, dodajući kako je s lijepim vremenom krenula i prodaja vina budući da se sve više ljudi odlučuje na izlete u prirodu, pa tako i posjet njihovom Vinotočju.

Slično govori i Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze, koji aktualne visoke temperature te najavu još viših naziva predznakom nikad ranijih berbi. U prilog tome idu i poslovi na redovitoj zaštiti vinograda.

- Prošle godine sa zaštitom smo krenuli 20. travnja, i tada sam pričao da se ne sjećam kada smo taj posao ranije obavljali. No ove godine krenuli smo već 1. travnja, dakle gotovo tri tjedna prije od dosad najranije zabilježenog slučaja, cijelih mjesec dana ranije od uobičajenog termina. To treba ‘‘zahvaliti‘‘ i činjenici što ni cijele veljače nije bilo prave zime - kaže Kolar.

Ivica Getto
Grinje i svibanjski ledeni sveci
Vinogradari dobro znaju za svibanjske ledene svece, na koje podsjeća i Kolar, objašnjavajući kako se tih dana temperature znatno spuštaju, ali nije svejedno hoće li jutarnje biti bliže nuli ili više od 10-ak stupnjeva Celzija. I u njegovim je vinogradima rezidba već obavljena, bolesti zasad nema, a kao i ostali vinogradari, u ovom se trenutku pribojava grinja koje vole više temperature i nešto svježije noći.

Na drugoj strani brda, onoj bliže Belom Manastiru, vinogradi su Zdravka Dobrovca. I on se slaže da je vegetacija požurila, ali za prognoze mu je još rano. ‘’Ostavit ću ih za vrijeme nakon cvatnje’’, kaže, dodajući kako se i on boji eventualnog leda ili mraza. Ne odbacuje razmišljanja o nikad ranijoj berbi.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNI TURNIR ZA DJEVOJČICE

Pet medalja hrvačicama iz Donjeg Miholjca

DJECA VRTIĆA PALČIĆ IZRADILA UMJETNINE S TEMOM GRADA

Likovni radovi gradu za 796. rođendan

NADBISKUPIJSKI SUSRET 25. SVIBNJA

Ministranti će se družiti u Županji

Najčitanije iz rubrike