Regija
PROJEKT OPĆINE I GRADA

Od Popovca do Branjinoga
Vrha cestom od 4 kilometra
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Cesta će biti široka 5,9 metara, vrijedna je 3,2 milijuna eura, a projekt će trajati 24 mjeseca
POPOVAC/BELI MANASTIR



Popovac je još donedavno bi mjesto u kojem se okretao autobus budući da je cestovno s ‘‘ostatkom svijeta‘‘ bio povezan samo jednom prometnicom.

No izgradnjom ceste prema Kamencu stvar se konačno promijenila, a vrlo brzo iz Popovca će voditi još jedna prometnica - prema Branjinom Vrhu. Tako će put do Branjinog Vrha i dalje do Belog Manastira biti kraći za približno četiri kilometra, koliko je duga trasa buduće ceste.

- Svaka prometnica povezuje i uvijek je dobitak za dva naselja, ali i ostale sudionike u prometu - kaže načelnik Općine Popovac Zoran Kontak, objašnjavajući kako je njegova općina ishodila građevinsku dozvolu za dionicu koja prolazi kroz katastarske dijelove Općine Popovac i prijavila se na natječaj za intervenciju 73.13 (Ulaganja - potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima). Investicija će biti vrijedna dva milijuna (nepovratnih) eura, a u konačnici će biti izgrađena asfaltirana prometnica širine 5,9 metara (plus dva rubnjaka širine po jedan metar), koju planiraju dati na upravljanje Županijskoj upravi za ceste. Kontak govori o popovačkom dijelu investicije, budući da će kompletna dionica biti izgrađena zajedničkim snagama Općine Popovac i Grada Belog Manastira. Obje strane skrbe o svom katastarskom području, a nešto su lošije prošli Popovčani, jer je dionica kroz njihovo katastarsko područje zahtjevnija za izgradnju. Sadrži, naime, most i dva propusta, dok je dio vezan uz k. o. Branjin Vrh (odnosno Grad Beli Manastir) bez posebnih infrastrukturnih zahtjeva. Stoga je planirana vrijednost ‘‘popovačke‘‘ dionice 800-tinjak tisuća eura skuplja. Što se Grada tiče, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su dali suglasnost za provedbu projekta ‘‘Izgradnja nerazvrstane ceste - poljski put" te njegovu prijavu na spomenuti natječaj. Vrijednost projekta iznosi 1.204.398,13 eura.

- Cilj je ovog projekta poboljšati infrastrukturne uvjete u ruralnom području te omogućiti bolju povezanost između ta dva naselja. Udaljenost između Branjinoga Vrha i Popovca bit će skraćena sa 7,4 na 4 kilometra, a cestom će biti omogućen lakši pristup poljoprivrednim površinama i drugim lokalnim resursima. Trajanje projekta bilo bi 24 mjeseca od donošenja odluke o dodjeli sredstava - rečeno je na sjednici belomanastirskog Gradskog vijeća.

Ivica Getto
Građevinska za cestu Kneževo - Šarok
 
 
Do kraja ove godine u Općini Popovac očekuju građevinsku dozvolu za prometnicu između Kneževa i mađarskog mjesta Šaroka. Priča oko cestovnog povezivanja tih dvaju mjesta traje već godinama. Stare priče kažu kako je još u vrijeme Austro-Ugarske Kneževo i Šarok povezivala makadamska cesta, čija se trasa i danas nazire. Hrvatska trasa buduće prometnice vodi od Graničarske ulice u Kneževu, a duga je približno dva kilometra, dok je već završeni dio mađarske trase dug približno jedan kilometar. O toj se cesti razgovaralo i na sastanku na kojem su nazočni bili ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske, Gordan Grlić Radman i Péter Szijártó, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics i drugi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike