Regija
AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja
Objavljeno 25. travnja, 2024.
CERIĆ



Maketari Aerokluba Fenix iz Cerića, vinkovačkog predgrađa, na koje god natjecanje i smotru maketara dođu u Hrvatskoj ili šire, pobiru glavne nagrade. Tako je bilo i na 26. Moson Model Showu – Hungary 2024., koji je među maketarima poznat kao neslužbeno svjetsko prvenstvo u maketarstvu, što je prije nekoliko dana održano u gradu Mosonu, na sjeveru Mađarske, nedaleko od granice sa Slovačkom.

Fenix je s drugim hrvatskim maketarskim klubovima predstavljao našu zemlju, a ove godine sudjelovale su ukupno 52 države, kako tvrde organizatori, sa svih kontinenata osim Antartike.

Vrijedni rezultati za maketare Fenixa nisu izostali ni ovaj put.

Zlatnu medalju za Aeroklub Fenix Cerić osvojio je Igor Ujaković za maketu broda USS Gambier Bay, a dodijeljena mu je i posebna nagrada organizatora natjecanja i specijalna nagrada za jedrenjak Royal William.

- IPMS Mađarska (International Plastic Modellers‘ Society Hungary) iskazao se kao izvrstan organizator ovako zahtjevne manifestacije, na kojoj je nastupilo više od 900 natjecatelja s ukupno 3178 maketa, što je dosada daleko najveći broj prijavljenih maketa u povijesti ovakvih natjecanja. Konkurencija je bila iznimno jaka i posao sudaca nije bio nimalo lagan. Sudački timovi bili su nacionalno različiti i sastavljeni od vrhunskih maketara, a imali su pune ruke posla, pa je suđenje je trajalo puna 24 sata. Kao i na svim natjecanjima, popratni dio bila je maketarska burza s pregršt proizvođača i izvanrednom ponudom svega što se tiče maketarstva – kažu oduševljeni cerićki maketari.

Dodaju kako im je ovo drugi nastup na svjetskom prvenstvu s kojeg se nisu vratili praznih ruku, a kontakti s natjecateljima iz drugih država i ove su godine bili vrlo intenzivni. Podijeljeno je mnogo naljepnica amblema kluba, što je iznimna promocija Hrvatske, Općine Nuštar i kluba Fenix.

Za cerićki Aeroklub Fenix natjecali su se Darko Krajinović, Mate Rapčan, Mato Barišić, Igor Ujaković, Stjepan Bartolović i Dragoljub Savanović u seniorskoj konkurenciji te Damjan Krajinović u juniorskoj. M. Flego
Najčitanije iz rubrike