Regija
DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip
Objavljeno 25. travnja, 2024.
SLATINA - Poetska i plesna radionica, izrada tematskih i edukativnih plakata, kreiranje multimedijskih sadržaja, projekcija frankofonih filmova te međuškolska suradnja sa slatinskom Industrijsko-obrtničkom školom glavne su aktivnosti međupredmetnoga školskog projekta Srednje škole Marka Marulića "Dani frankofonije". Riječ je o projektu koji radi promoviranja francuskog jezika i bogate frankofone kulture u svim razredima opće gimnazije provode predmetni nastavnici Dijana Fotez (Francuski jezik), Ksenija Rastija (Informatika), Marina Ivoš (Hrvatski jezik) i Mirta Drokan (Tjelesna i zdravstvena kultura).

Projekt je počeo posjetom slatinskom kinu u povodu obilježavanja Ženijalnih dana, gdje su učenici drugih razreda u pratnji svojih profesora pogledali romantičnu dramu La passion de Dodin Bouffant (Okus ljubavi). Na nastavi francuskog jezika učenici su istraživali ključne aspekte filma te su, nakon što su usvojili ciljani vokabular, izradili kreativne digitalne plakate. "Na radionici o francuskoj kinematografiji učenici su upoznali ključne filmske pokrete, značajne filmove i poznate redatelje koji su svojim inovacijama, eksperimentiranjem filmskim tehnikama, stilovima i narativnim pristupima, kao i dubokim temama i kompleksnim likovima oblikovali bogatu povijest francuske kinematografije i ostavili trajan utjecaj na filmsku umjetnost diljem svijeta," kaže prof. Fotez, koja je osmislila i provela radionice.

Prema uputama i smjernicama prof. Ksenije Rastije kako raditi u nekom od odabranih alata za izradu stripa, učenici su pretočili film kroz svoj doživljaj i iz svoje perspektive u strip-izdanje. P.Ž.
Zemlje povezane jezikom i kulturom
Pojmom “frankofonija” označavaju se zemlje u kojima se koristi francuski jezik ili gdje postoji važna pripadnost francuskom jeziku ili frankofonoj kulturi. Međunarodna organizacija za frankofoniju okuplja te zemlje te nastoji razviti među njima političku, obrazovnu, ekonomsku i kulturnu suradnju s francuskim jezikom kao poveznicom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike