Regija
POTPISANI UGOVORI S JEDINIM PONUĐAČEM

Geotermalni izvori za 900 tisuća eura prodani su tvrtki Geo Power
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Norveška tvrtka Geia zainteresirana je za gradnju tvornice peleta, a jedna slovačka tvrtka za aquapolis
VINKOVCI - Skupština Vukovarsko-srijemske županije i Općinsko vijeće Babine Grede još ranije su donijeli odluke o prodaji poslovnog udjela u Geotermalnim izvorima d. o. o. tvrtki Geo Power Babina Greda d. o. o. Vukovar kao jedinom ponuđaču, a u Vinkovcima su i potpisani ugovori kojima je zaključena ta poslovna transakcija. Tvrtka Geo Power Babina Greda od dosadašnjih je vlasnika otkupila po 45 posto udjela, pa je sada vlasnik 90 posto Geotermalnih izvora, a Županija i Babina Greda zadržali su svaki po pet posto udjela.

- Tvrtka Enna Geo kroz svoju tvrtku kćer već je prisutna kao investitor u Općini Babina Greda, a kako se istražna polja Babina Greda 1 i Babina Greda 2 nalaze na jednom geotermalnom ležištu koje čini jednu geološku i hidrodinamičnu cjelinu, naša odluka da uđemo u društvo Geotermalni izvori logična je i s tehničkog i s ekonomskog aspekta – pojasnila je Ivana Ivančić, direktorica tvrtke Enna Geo i tvrtki kćeri unutar Enne Geo, dodajući kako je plan razvijati oba polja i izgraditi geotermalnu elektranu, a u kontekstu multplikatornog efekta geotermalne energije na ekonomiju, uz proizvodnju električne energije otvara se cijeli spektar mogućnosti za razvoj lokalnog kraja.


- Moji mještani znaju reći "dok se nešto pokrene, voda će se dolje ohladiti". Neće se ohladiti voda. Siguran sam da smo dobili dobre partnere koji će uložiti u daljnji razvoj geotermalne energije. Već se razgovara i s drugim investitorima. Tako je s norveškom tvrtkom Geia potpisano pismo namjere za izgradnju tvornice peleta koja će se vezati na buduću geotermalnu elektranu, a jedna slovačka tvrtka, primjerice, zainteresirana je za izgradnju aquapolisa. Spektar djelatnosti koje se mogu pokrenuti vrlo je širok, a benefiti se ne odnose samo na našu općinu, nego i na susjedne. Vjerujte, nema toliko radne snage u Babinoj Gredi koliko će je u budućnosti trebati. Tako da će svi imati priliku dobiti posao. U Babinoj Gredi, gdje se 90 posto stanovništva primarno bavi poljoprivredom, ako samo jedan iz kućanstva dobije dobro plaćeno radno mjesto, mi ćemo postati mjesto useljavanja, a ne iseljavanja, a to se odnosi i na okolna mjesta – rekao je načelnik Općine Babina Greda Josip Krnić. Dodao je kako je uvjeren da će u sljedećih pet do šest godina, uz sve projekte koje Općina radi preko fondova Europske unije te uz najavljene investicije vezane za geotermalne izvore, u Općini Babina Greda biti uloženo 150 milijuna eura.

Župan Damir Dekanić podsjetio je kako su Županija i Općina Babina Greda dosad kroz tvrtku Geotermalni izvori osigurali sve preduvjete za početak bušenja na istražnom polju Babina Greda 2, ali s obzirom na velika ulaganja koja zahtijevaju geotermalni projekti, dalje od toga s razine Županije i Općine nije moguće i zato je i donesena odluka o prodaji Geotermalnih izvora, za koje je Geo Power Babina Greda dao ponudu od 900.000 eura. M. Flego
Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

Najčitanije iz rubrike