TvObzor
NAPETA BBC-JEVA MINISERIJA OD 7. PROSINCA NA PROGRAMU EPIC DRAMA

Sve što trebate znati o legendarnom “Svjedoku optužbe”
Objavljeno 2. prosinca, 2022.

Legendarna priča Agathe Christie oživljava u miniseriji “Svjedok optužbe” koju je režirao Julian Jarrold, a glavne uloge tumače Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Cattrall i Billy Howle. Ova trodijelna serija, koju premijerno možete gledati od srijede, 7. prosinca u 21 sat na programu Epic Drama, donosi zanimljivu i relevantnu priču o prijevari, požudi i, iznad svega, ljubavi.



Priča “Svjedok optužbe” objavljena je 31. siječnja 1925. u popularnom tjedniku Flynn’s. Izvorni naslov glasio je “Izdajničke ruke”, a 1933. priča je prvi put u Velikoj Britaniji objavljena pod naslovom “Svjedok optužbe”, i to kao dio zbirke priča Gonič smrti.

Christie je svoju priču poslije adaptirala i za kazalište. Predstava je premijerno izvedena u Londonu 28. listopada 1953. godine u kazalištu Winter Garden, a ubrzo je postavljena i na njujorškom Broadwayu. I danas se smatra jednom od najboljih kriminalističkih priča svih vremena, pa nije iznenađenje što je tu dramu Udruga američkih pisaca detektivskih priča 1995. uvrstila na svoj popis 100 najboljih detektivskih djela svih vremena.

Godina 1957. donijela je i prvu filmsku ekranizaciju drame. Režije se prihvatio veliki Billy Wilder, a u filmu su, između ostalih, glumili Marlene Dietrich i Charles Laughton. Film je nominiran za šest Oscara, uključujući i za najbolji film, no Marlene Dietrich nije bila među nominiranima. To ju je duboko razočaralo jer je smatrala da je to jedna od najvećih uloga njezine karijere; u filmu je nosila vlasulju i tešku šminku. Štoviše, čak se podvrgnula i plastičnoj operaciji - toliko je bila predana svojoj ulozi. Film je bio golem hit i kod publike i kod kritike. Čak je i Christie rekla da je to jedini film snimljen prema njezinim pričama koji joj se svidio. Redatelj Alfred Hitchcock je rekao: “Mnogi mi govore koliko im se sviđa “Svjedok optužbe”.” Naime, mislili su da ga je on režirao. Doista, nema većeg priznanja od toga.

Miniserija u produkciji BBC-ja, koju prikazuje Epic Drama, prva je ekranizacija temeljena na izvornoj kratkoj priči, tako da zadržava svoj turobni svršetak. Potpisnica scenarija Sarah Phelps smatrala je da je najveći izazov izvorne priče činjenica što je toliko kratka, duga samo dvadeset stranica. Stoga je morala iskoristiti rijetke opise i pojedinosti kako bi izgradila svoje likove. Na primjer, u knjizi se samo spominje da John Mayhew kašlje, pa je morala razraditi tu pojedinost i oko nje stvoriti cijeli jedan svijet. “Najviše sam uživala u tome jer sam mogla biti kreativna i unijeti sebe u priču”, rekla je Phelps.

Phelps kaže da je najzanimljiviji aspekt priča Agathe Christie činjenica što su to detektivske priče i psihološki trileri, ali i da puno toga govore o svojem vremenu. Ne pokušavaju se podrobnije baviti poviješću, no izazovi i pritisci toga doba lako su mogli navesti nekoga da počini zločin. Svjedok optužbe događa se pet ili šest godina nakon Prvoga svjetskog rata, a traume tog sukoba i dalje kolaju venama svih likova. Takvo ozračje i kontekst uključeni su i u ovu ekranizaciju jedne od najboljih detektivskih priča svih vremena koja, prema Daily Telegraphu, odražava i naša vrijeme. Najvjerniju adaptaciju “Svjedoka optužbe” premijerno pogledajte 7. prosinca na programu Epic Drama. D. Miklić
Potpisnica scenarija je Sarah Phelps, a glavne uloge tumače Toby Jones, Andrea Riseborough, Kim Cattrall i Billy Howle

Možda ste propustili...

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

Najčitanije iz rubrike