TvObzor
HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?
Objavljeno 26. travnja, 2024.
U prvoj epizodi Maja Sever i Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o pandemiji

Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže - prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno mogli bi biti najveći lažljivci!



Međutim, što se dogodi kad se laž usavrši? Kad s privatne međuljudske, lokalne razine, prijeđe na onu globalnu. Kad laž, ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojem i promjenama, uđe u sve pore naše svakodnevice? Dok smo se mnogobrojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica, laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva.

Pitanje koje već obilježava sadašnjost medija, a postat će ključno u budućnosti, jest kako razlikovati falsifikat od originala, kako razlikovati laž od istine, kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti. Dokumentarna serija “Kolaži o laži”, čiju režiju potpisuju Nebojša Slijepčević i Judita Gamulin, suočava nas upravo s tim pitanjem. Kroz šest epizoda - 1. “Lažne vijesti”, 2. “Lažne snimke”, 3. “Dokumentarni film”, 4. “Oglašavanje”, 5. “Teorije zavjere” i 6. “Virtualni identiteti” - serija se bavi širokom temom medijskih i tehnoloških laži. Kroz epizode demonstriramo mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, a vidjet ćemo i eksperiment proveden u stvarnom svijetu. Prvu epizodu možete pogledati u srijedu, 1. svibnja, u 16.05 na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2).

U prvoj epizodi HRT-ova novinarka Maja Sever i satiričar Borna Sor imaju zadatak istražiti tko stoji iza širenja lažnih vijesti o globalnoj pandemiji koronavirusa na primjeru “Festivala slobode”, manifestacije održane u rujnu 2020. godine, koja je nastojala usmjeriti šire mase na otpor prema poštivanju mjera nacionalnog stožera.

Njih dvoje istražuju “Festival slobode” i pokušavaju ući u trag organizatorima manifestacije, koji odbijaju svaku komunikaciju s medijima i novinarima. Pri tom otvaraju pitanja o sudbini suvremenog novinarstva, ekspanziji dezinformacija tijekom pandemije i drugim tektonskim medijskim promjenama, a u svoj istraživački proces uključuju uredništvo Fotografa (prve hrvatske ovlaštene fact-checking agencije), Juricu Pavičića, novinara i kolumnista Jutarnjeg lista, Marka Rakara, političkog konzultanta i stručnjaka za IT, te mnoge druge novinare, sociologe i politologe. D. Miklić
Možda ste propustili...

EPIC DRAMA DONOSI ČETVERODIJELNU BIOGRAFSKU SERIJU “ARCHIE”

Nevjerojatna priča jedne od najdugotrajnijih holivudskih ikona

“SKRIVENI VULKAN: ERUPCIJA IZ PONORA” PREMIJERNO NA VIASAT NATUREU

Zaronite u dubine najsnažnije vulkanske erupcije

ROMANTIČNA DRAMA “IZAZIVAČI” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Ljubavni trokut u svijetu profesionalnog sporta

Najčitanije iz rubrike