TvObzor
AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku
Objavljeno 19. travnja, 2024.
SAD je Garlandovim ostvarenjem dobio uvid u ono što bi se dogodilo da je bojno polje diljem njegovih saveznih država

Bliska budućnost. Skupina novinara kreće na putovanje kroz SAD usred sve intenzivnijeg građanskog rata koji je zahvatio cijelu zemlju. Tijekom svog putovanja nailazi na nekoliko za život opasnih izazova. Istovremeno, vlada se pretvara u distopijski režim, a radikalne skupine često sudjeluju u političkom nasilju. U domaća kina stigla je akcijska drama “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj” (“Civil War”), koja je već samim opisom radnje izazvala kontroverze u javnosti. Gotovo uvijek u ratu, ali nikad blizu svoje kuće, SAD je ovim filmom dobio uvid u ono što bi se dogodilo da je bojno polje diljem njegovih saveznih država.



Budući da je odrastao okružen novinarima iz bliže obitelji, redatelj i scenarist Alex Garland (“Ex Machina”, “Annihilation”) kao protagoniste je izabrao upravo novinare; oni nastoje doći iz New Yorka do Washingtona kako bi dobili ekskluzivan intervju s diktatorskim predsjednikom koji služi svoj treći mandat, prije nego što pobunjeničke snage navale na Bijelu kuću. Problem je što je cijela zemlja u građanskom ratu, gdje novinare ubijaju na mjestu, a savezne države Kalifornija i Teksas odvojile su se od nacije kako bi formirale zapadne sile.

Gotovo svi znaju da ratovi nemaju smisla. Bez težnje za provokacijom, ovdje je u prvom planu upozorenje za gledatelje na ekstremističku i populističku politiku koja uvijek razdvaja ljude u svrhu ostvarivanja vlastitih ciljeva. Alex Garland je u “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj” nastojao prikazati što se dogodi kad takav ekstremizam dosegne točku vrenja, a kao posljedicu ima raspad cjelokupne države i njezina stanovništva, gdje svi postaju žrtve politike. Iza njegove priče stao je nezavisni filmski studio A24, kojem je ovo najskuplji uradak u njegovu katalogu, a isto vrijedi i za Garlanda.

U ulogama četvero novinara su Kirsten Dunst (Lee Smith), Cailee Spaeny (Jessie), Wagner Moura (Joel) i Stephen McKinley Henderson (Sammy), a diktatorskog predsjednika glumi Nick Offerman. U ostalim ulogama su Jesse Plemons, Jin Ha, Sonoya Mizuno, Jefferson White, Nelson Lee, Jojo T. Gibbs, Karl Glusman, Juani Feliz i Edmund Donovan. Hoće li Alex Garland s akcijskom dramom “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj” uspjeti potaknuti ljude na razgovor o drukčijem viđenju svakodnevnih stvari kojima je javnost obasipana ili će ga se doživjeti kao dolijevanje ulja na vatru - saznajte u kinima diljem Hrvatske. D. Miklić
Možda ste propustili...

“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu

PROVOKATIVNA PRIČA O KSENOFOBIJI I POVIJESNOM REVIZIONIZMU

U kina stigla drama Marka Šantića “Probudi me”

Najčitanije iz rubrike