TvObzor
“BEZGREŠNA” JE FILM OD ČIJEG TERORA NEMA BIJEGA

Sydney Sweeney je sestra Cecilia u krvavom hororu
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Njezin san o mirnom životu brzo se pretvara u noćnu moru dok otkriva užasne tajne unutar samostanskih zidina

Izoliranost od vanjskog svijeta, neobjašnjive smrti u samostanu, prjeteća atmosfera i mlada žena na meti svih prisutnih - savršena je to kombinacija za napeti horor.



Cecilia, žena s dubokom vjerom, započinje novo poglavlje u svom životu kad je s velikim entuzijazmom dočekana u predivnom talijanskom slavnom samostanu. Na prvi pogled samostan izgleda kao oaza spokoja, a Cecilia je sretna što može pridonijeti zajednici koja ju je srdačno prihvatila. Međutim, njezin san o mirnom životu brzo se pretvara u noćnu moru dok otkriva užasne tajne unutar samostanskih zidina.

Neki od najjezivijih horora dosad snimljenih uzimaju vjeru i religiju kao sredstvo za stvaranje noćnih mora. Postoji neka uznemirujuća privlačnost kod filmova ovog podžanra, ta činjenica da nešto što bi trebalo dati nekakvu sigurnost ili utočište za sve pokaže svoje drugo lice te postane nezamislivi užas. Poimanje dobra i zla u religijskom je hororu vrlo nategnuto jer granice između to dvoje nestaju i više se ne zna komu i čemu vjerovati. Božji dar ili vražja smicalica? Pobožni vjernik ili sluga u službi zla? Upravo takvu viziju pruža novi horor “Bezgrešna” (“Immaculate”), od čijeg terora nema bijega, a koji je zaigrao u hrvatskim kinima.

U filmu Cecilia je samim čudom preživjela nakon što je imala nesreću na smrznutom jezeru, pa počne vjerovati kako ju je Bog spasio s razlogom te posvećuje život vjeri. Zbog svoje posvećenosti crkvi i Bogu pozvana je u samostan u Italiju kako bi se brinula o časnim sestrama na samrti. Nakon prvotnog oduševljenja svojim dolaskom Cecilia, koja je i sama postala časnom sestrom, počinje uviđati da stvari ondje nisu onakve kakvima se čine. Otkriva da je trudna iako nikad u životu nije bila s muškarcem, a iz samostana joj je zabranjeno otići. Cecilia postaje zarobljenik vlastitog tijela i zidina samostana, a sve to dok se unutar njih odvijaju mračne stvari. Je li njezina trudnoća Božji dar ili kletva, i ima li On uopće svoje prste u tome ili netko drugi? Ono što slijedi šokirat će sve.

Već nakon ovogodišnje premijere na SXSW festivalu “Bezgrešna” slovi za jedno krvavo, ekstremno ostvarenje koje je svojim klimaksom šokiralo publiku. Potpuno neočekivan i brutalan završetak ono je što kritičari i gledatelji naglašavaju, ali i upozoravaju na uznemirujuće scene; to upozorenje za ljubitelje horor-žanra samo je još jedan razlog više da se pogleda film.

Sydney Sweeney je još 2014. išla na audiciju za ulogu sestre Cecilije, no umjesto da krene u produkciju, scenarij je zapeo u limbu, gdje je stajao godinama, sve dok se Sweeney nije proslavila u “Euforiji”. Tada je kupila prava na scenarij te pronašla redatelja koji će ga pretvoriti u film, a on je Michael Mohan, s kojim je Sweeney već surađivala jer je režirao seriju “Everything Sucks!” (2018.) i triler “Voajeri” (2021.) gdje je ona glumila, dok je za scenarista Andrewa Lobela “Bezgrešna” prvi dugometražni uradak.

Osim Sydney Sweeney uloge su ostvarili i Giuseppe Lo Piccolo, Simona Tabasco, Giampiero Judica, Álvaro Morte, Benedetta Porcaroli, Giorgio Colangeli, Dora Romano i Giulia Heathfield Di Renzi. D. Miklić
Možda ste propustili...

“SKRIVENI VULKAN: ERUPCIJA IZ PONORA” PREMIJERNO NA VIASAT NATUREU

Zaronite u dubine najsnažnije vulkanske erupcije

EPIC DRAMA DONOSI ČETVERODIJELNU BIOGRAFSKU SERIJU “ARCHIE”

Nevjerojatna priča jedne od najdugotrajnijih holivudskih ikona

Najčitanije iz rubrike