Regija
"BALUNOM KROZ EUROPU"

Vlatko Mažar zaplesao je balun i s Anom Bičanić
Objavljeno 25. rujna, 2021.
SLATINA



Na putu biciklom "Balunom kroz Europu", od Umaga u Hrvatskoj preko Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije do Rumunjske, predsjednik i voditelj Folklornog društva Umag Vlatko Mažar zaplesao je i u Slatini.



Riječ je o projektu kojim je taj svestrani ljubitelj baštine svoga kraja želio promovirati najpoznatiji istarski ples tako da dvadesetak djevojaka iz isto toliko kulturno-umjetničkih društava u pet država, odjevenih u izvornu nošnju svoga kraja, otplešu po jedan korak baluna s Mažarom u istarskoj narodnoj nošnji. Sve će biti snimljeno i na kraju povezano i montirano u veliku videokoreografiju. No, vijest se ubrzo proširila pa će u projektu do njegova završetka sudjelovati dvostruko više djevojaka i društava.

– Međunarodni projekt "Balunom kroz Europu" zamišljen je da, prije svega, sportom i folklorom, kao u kakvom kolu, povežemo što više folkloraša i običaja od Umaga do Rumunjske te pošaljemo poruku da sport i kultura povezuju različite narode i jačaju zdrav duh u čovjeku.

Jedna od postaja na tom biciklističkom maratonu bio je i slatinski EPIcentar Sequoia, gdje je nekoliko pokreta baluna Mažar snimio sa članicom Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva Dika Anom Bičanić.

Ekipa u kojoj su Mažar, Danijel Lamuš i snimateljica Ksenija Mikulaš, odlučila je posjetiti Hrvate koji kao nacionalna manjina u Rumunjskoj žive više od 600 godina, ali još uvijek njeguju hrvatski jezik i običaje u svome folklornom društvu. Dio puta prevalili su kombijem, a "usput" su organizirali i dvije humanitarne akcije, u Slavonskom Brodu i Vukovaru. U Rumunjskoj je Mažar promovirao i svoju knjigu "Sjetite se zašto ste počeli".

Na potpori sudjelovanju HKUD-a Dika u istarskom projektu Gradu Slatini i Turističkoj zajednici u ime društva zahvalila je članica Marica Brezec.


Petar Žarković
Najčitanije iz rubrike