Regija
DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila
Objavljeno 20. travnja, 2024.
U tijeku javna nabava. Parkiralište bi bilo samo za vozila zaposlenika Suda
ĐAKOVO - Nakon što su obavljeni radovi na energetskoj i drugoj obnovi zgrade Općinskog suda u Đakovu, izgrađene još 1959. godine, pa je u tijeku nadzor realiziranog, a obveza je i izrada primopredajnog zapisnika, Sud je izrazio i potrebu uređenja zapuštenog i sumornog dvorišta u parkiralište za zaposlenike.

Riječ je o prostoru iza zgrade Suda, a koja ga okružuje u obliku slova L. Dvorište, iako u samom centru grada, u naravi je zapušteni, nereprezentativni prostor za parkiranje i odlaganje kontejnera za otpad pa ga Sud, uz potporu lokalne i šire zajednice, želi urediti u parkiralište. Prema riječima predsjednice Suda Melite Geošić, izrađen je projekt kojim su parcelirana parkirna mjesta, njime bi bile obuhvaćene i nadstrešnice, s tim da je postojeći kolni ulaz ulaz Suda. Tom bi se prilikom riješila i dva parkirna mjesta u okviru improviziranih garaža u nizu dvorišnog dijela susjedne stambene višekatnice u Ulici kralja Tomislava.

Vlastiti ulaz


Parkirna mjesta koja bi se dobila uređenjem dvorišta Suda bila bi samo za zaposlenike Suda, i eventualno za one kada nam netko dolazi, kaže Geošić.

Napravljen je prijedlog sporazuma o sufinanciranju izgradnje dvorišta Općinskog suda u Đakovu, a kojim bi u sufinanciranje bili uključeni Sud, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija.

- Odobrenje našeg ministarstva, Ministarstva pravosuđa, za to smo dobili, kao i odobrenje Grada, sada čekamo da to učini i Županija - kaže Geošić.

Energetska i druga obnova zgrade te nastojanja da se dvorište uredi u parkiralište nisu jedine aktualnosti, novosti vezane za rad Općinskog suda Đakovo. Geošić kaže kako će đakovački Sud dobiti dva nova službena vozila, za što je u tijeku postupak javne nabave.

- Dosad se naš vozni park odnosio na dva stara Renaulta Clio, oni su naše vlasništvo i Sud će ih prodati. Imamo vozače koji voze po potrebi suce i druge naše djelatnike u izlascima na teren, na seminare i dr. Dva nova vozila bit će nabavljena na financijski leasing na pet godina i nakon njihova isteka postaju naše vlasništvo - kaže predsjednica Suda Geošić.

U obnovi je zgrada dobila i dizalo, i to stakleno, panoramsko, a namijenjeno je prvenstveno za lakše kretanje osoba s invaliditetom po zgradi Suda. Dizalo još nije pušteno u funkciju – potrebno je još provesti nadzor. Stepenice što vode do ulaza u zgradu dobivaju podiznu rampu.

I novi podovi


Općinski sud u Đakovu, naime, našao se prošle godine među petnaestak sudova u RH kojima su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrena sredstva za energetsku obnovu, a projektna procjena bila je nešto veća od 285.350 eura.

Uz energetsku obnovu, Sud je u tim radovima dobio novu stolariju, ličenje prostora, spuštanje stropova, novi namještaj, inventar, nova rasvjetna tijela, zanovljen je i dio radijatora, a posebno je važno što je dobio svoje, zasebno brojilo za potrošnju plina, odvojivši se tako od susjedne zgrade Hrvatske pošte.

Podovi u toj tranši obnoviteljskih radova nisu bili uključeni, no njihova zamjena novima najavljena je sada. Geošić kaže kako će stari parketi biti zamijenjeni laminatom.

U svakom slučaju, niz je noviteta u vrijeme kada zgrada Suda u Đakovu navršava čak 65 godina od izgradnje i stavljanja u funkciju pravosuđa.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike