Regija
VRIJEDNOST 1.154.926 EURA, PRIVREMENA REGULACIJA PROMETA

Počeli radovi: Kružni će tok biti sagrađen do 14. srpnja
Objavljeno 29. ožujka, 2024.

ŽUPANJA - Konačno je počela gradnja najiščekivanijeg kružnog toka u županjskoj Posavini, onoga na ulazu u Županju s državne ceste DC55 kod Plodina, koji se već godinama najavljuje. Investitor su toga projekta Hrvatske ceste. Radovi na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC55, lokalne ceste LC46042 (Vinkovačka ulica) i nerazvrstane ceste (Industrijska ulica) u Županji u raskrižje kružnog oblika, čiji je izvođač Strabag d.o.o., vrijedni su 1.154.926,25 eura, a vrijednost ugovorenog nadzora, koji je povjeren tvrtki ISG d.o.o., iznosi 25.635 eura. Ugovoreni je datum završetka radova 14. srpnja.

Iz Hrvatskih cesta pojašnjavaju da se prema uspostavljenoj privremenoj regulaciji prometa u vrijeme izvođenja radova državna cesta DC55, koja vodi od Vinkovaca do graničnog prijelaza Županja - Orašje, neće zatvarati i promet će se privremeno odvijati kroz gradilište. A tijekom izvođenja radova za promet će biti zatvoren zapadni privoz raskrižju na lokalnoj cesti na ulazu u Županju u Vinkovačku ulicu, i preusmjeravat će se obilazno.

Nadalje, iz Hrvatskih cesta dodaju da je uspostavljena posebna privremena regulacija prometa za promet vozila javnog prijevoza (autobuse) na području Županje. Autobusni se promet privremeno odvija obilaznim cestama na relaciji autobusni kolodvor - Vinkovačka ulica - Starčevićeva - Gundulićeva – Ulica braće Radić – državna cesta DC55 i obrnuto. Također se u vrijeme izvođenja radova promet teretnih vozila na relaciji naselje Štitar – državna cesta DC55 preusmjerava obilaznim pravcem kroz naselje Gradište na državnu cestu DC55 i obrnuto.

Inače, gradnja kružnog toka na ulazu u Županju kod Plodina prepoznata je kao najbolje prometno rješenje. To je raskrižje godinama isticano kao kritična točka i gradski su čelnici od Hrvatskih cesta tražili kvalitetno reguliranje prometa zbog veće sigurnosti svih sudionika u prometu. Raskrižje je vrlo frekventno, ondje se križaju državna cesta DC55 Vinkovci – Županja, koja vodi do međudržavnog graničnog prijelaza Županja – Orašje, i lokalna cesta za gradsku industrijsku zonu, gdje su smješteni i tvornica kombajna SDF Žetelice, pogon Tvina, novosagrađena bioelektrana i drugi subjekti koji zapošljavaju velik broj radnika. To je ujedno i put za vrlo posjećeno županjsko izletište Virovi.

Za razliku od takozvanog bošnjačkog raskrižja na drugom ulazu u Županju s državne ceste DC55, ono nije ni semaforizirano. M.L.O.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike