Kultura
NOĆ MUZEJA: BURE BARUTA 8

Iako su različiti, radovi idealno komuniciraju!
Objavljeno 29. siječnja, 2019.
Dario Brkić, Josipa Stojanović, Vinko Vidmar predstavljaju se na izložbi u Galeriji Kazamat

Vezani članci

STUDENTI UKLJUČENI U ORGANIZACIJU IZLOŽBE BURE BARUTA 8 U KAZAMATU

Intervjuirali umjetnike, napisali tekst najave izložbe, a bili su i zaduženi za medije i društvene mreže

VINKO VIDMAR, NOVI ČELNI ČOVJEK HDLU-A OSIJEK

Gašenjem HDLU-a nestalo bi i 70 posto likovne scene Osijeka!

VINKO VIDMAR, DOBITNIK NAGRADE HT-a I MSU-a

Ni tjedan nakon dodjele još nisam bio svjestan

Bure baruta ciklus je Galerije Kazamat koji predstavlja mlade i neafirmirane umjetnike. Ovoga će petka, 1. veljače, u sklopu Noći muzeja, biti otvorena osma, koja predstavlja troje umjetnika, svi ponikli na AUK-u: Darija Brkića (1993., Osijek), Josipu Stojanović (1993., Osijek), te Vinka Vidmara (1988., Osijek).

Dario Brkić se u svom umjetničkom radu bavi grafičkom tehnologijom i oblikovanjem grafičkih matrica, pomoću tehnike dubokog tiska (aquatinte i mekog voska) u materijal od cinka ili aluminija. Bavi se motivima svjetla i sjene te njihovim međusobnim odnosom. Radovi nastaju savijanjem i prelamanjem metalnih ploča, čime nastaju apstraktne forme koje promatraču daju priliku za osobne asocijacije.

Josipa Stojanović će na izložbi predstaviti svoj rad "I will be good... I will share my colours" za koji je inspiraciju pronašla u situaciji između dva umjetnika: Stuarta Samplea i Anisha Kapoora. Njezin se rad sastoji od tri gipsana odljeva biste umjetnika, multipliciranih u prirodnoj veličini, koje su cijelom površinom prekrivene fluorescentnim "marker" bojama.

Vinko Vidmar će na izložbi predstaviti dva rada; prostornu instalaciju pod nazivom "20. studenog 2016.", koja je tematski usko vezana uz područje traume i ljudskog gubitka uzrokovana postratnom pojavom i videorad pod nazivom "17. studenog 2017." koji prikazuje ispiranje šrapnela i odvajanje prljavih čestica s metala, što u konačnici dovodi objekt do ispitivanja njegove moralnosti i počinjenog grijeha zbog samoga postupka kojemu podvrgnut. Osjećaji, misli i emocije kao višak u materijalu.

Iza Vidmara je glavna nagrada HT-a i MSU-a.
- Rad je već bio izlagan na nekoliko lokacija. Sve izložbe na kojima je predstavljen bile su mi drage, jer su neizravno utjecale na moj razvitak i pridonijele uspjehu. Rad je rađen za Studentsko biennale na temu Greška. Poziv za sudjelovanje dobio sam od asistenta Mirana Blažeka, koji je bio velika podrška i organizator. Zatim se dogodio MSU, nakon čega je pronašao put do Završne izložbe studentskih radova u zgradi Kiparstva, gdje je i začet, a zgrada je bivša vojarna. Bila mi je čast i izlagati sa svojim srednjoškolskim kolegama i prijateljima u Muzeju likovnih umjetnika u povodu 20 godina umjetničkog obrazovanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna koju sam pohađao - kaže Vidmar.
Pitali smo ga i kako korespondiraju radovi koje izlažu u petak, korespondiraju li uopće jer se čine vrlo različitima, koncepcijski i izvedbeno te zašto baš njih troje.
- Interpretacija mladih umjetnika u svakom je pogledu prosta i jednostavna, što ju čini nevinom i čitkom. Nešto poput sažetka na poleđini knjige. Radovi idealno komuniciraju, jer svaki autor zastupa svoje područje, tehnologiju i koncept, na njemu svojstven način. I gradeći iskustvo, nastupe, tehnologiju, mišljenja, stavove i sve ostale životne čimbenike na kraju se svi sretnemo na zidovima galerije. Sjećam se da je kustos MLU-a Vlastimir Kusik rekao: kakva ti je prva izložba, takve će ti biti ostale. E, pa meni je drago, kakva god da bila, da je u društvu dragih prijatelja i sjajnih mladih umjetnika. Bolje ne bih mogao poželjeti - ističe Vinko.
Na postavljanju i organizaciji izložbe aktivno sudjelovali su studenti, što predsjednik HDLU-a Osijek pohvaljuje.
- Suradnja i komunikacija glavni su i odgovorni čimbenici za napredak i kvalitetu. Takav oblik suradnje između HDLU-a i Akademije treba njegovati da se rad, iskustvo i znanje grade upravo na platformi koja studenta očekuje. Bravo, idealan je to primjer suradnje na kulturno-umjetničkom području, koji je u interesu Sveučilišta, Grada i same kulturne scene Osijeka - zadovoljan je Vidmar.

Narcisa Vekić

1. veljače
OTVORENJE JE U PETAK U 19 SATI
Jaka polaznica i dobar vjetar u leđa
- Grede koje čine konstrukciju kuće pripadale su kući u kojoj sam odrastao. Tijekom Domovinskoga rata 1991. kuća je pogođena dvjema granatama i krov je urušen. Grede su sačuvane i konzervirane pokraj kuće koja je obnovljena. Svojevrsni je to memento mori - kaže Vinko Vidmar o radu koji će biti izložen na nadolazećoj izložbi u Galeriji Kazamat‎ osječkoga HDLU-a.

Iako su iza njega već i nagrade i brojne izložbe, Vinko Vidmar izlaže u sklopu ciklusa koji predstavlja još neafirmirane umjetnike, što komentira: Onda bi se moglo reći mladog umjetnika. Da, uspjeh i priznanja ne odvajaju činjenicu da sam mladi umjetnik koji je tek nedavno počeo s javnim nastupima. Drago mi je da imam jaku polaznicu i dobar vjetar u leđa.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike