Kultura
NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa
Objavljeno 23. travnja, 2024.
Ne postoji ni jedno područje umjetnosti koje ne osjeća promjenu u načinu komuniciranja u kulturi, kaže ministrica
Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige, koju čini više od 1150 programa i akcija diljem Hrvatske, otvorena je uz rezultate istraživanja koji pokazuju da čitanost u Hrvatskoj postupno opada i izrečeni moto da će svi suorganizatori udvostručiti borbu za čitatelje. Na otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, koja se održava u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige, predstavljeno je istraživanje prema kojem se čitanost u Hrvatskoj nije znatno promijenila, ali da se posljednjih godina uočava stalni postupni pad čitanosti.

U posljednjih pet godina odgovor na pitanje "jeste li tijekom ove godine pročitali bar jednu knjigu" pao je s 49 na 38 posto. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku u Hrvatskoj na tisuću ispitanika od 1. do 20. ožujka 2024. u organizaciji agencije Karika koja nedostaje.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da podatci istraživanja ne idu sasvim u prilog zagovornicima čitanja, ali da Ministarstvo i ostali neće odustati od mjera za poticanje čitanja. Otvarajući Noć knjige, "makar u podne", kazala je da ne postoji ni jedno područje umjetnosti koje ne osjeća promjenu u načinu komuniciranja u kulturi.

- To nije nešto što će stati i naši će napori biti sve važniji, a to što radimo, morat ćemo raditi još više - rekla je, istaknuvši da Ministarstvo podržava brojne oblike promicanja umjetnosti, podrške knjizi, prevođenja, otvaranja linija financijske potpore, nastupa na sajmovima i druge manifestacije. Poticanje čitanosti, smatra, čini važan uvjet u održavanju društva vitalnim i zdravim, sposobnim da se odupre brojnim izazovima suvremenih prilika.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina kazao je da je istraživanje samo jedan od načina djelovanja, među kojima je i Noć knjige, transmedijalni događaj koji na više načina želi dati odgovore i povezati čitatelje s knjigom. Prema Kozini, rezultati istraživanja pokazuju promjenu paradigme kako se i što čita, ali da knjižari mogu biti zadovoljni činjenicom što je prodaja knjiga stabilna. Ocijenio je da to što rade ipak nije dovoljno, te da moraju naći načina da daju više i da ih čeka bitka s novim medijima i novim čitateljskim navikama.

Uz Zajednicu nakladnika i knjižara Noć knjige organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativom za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Sudjeluje 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojni antikvarijati, knjižare, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi se održavaju i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana