Kultura
STUDENTI UKLJUČENI U ORGANIZACIJU IZLOŽBE BURE BARUTA 8 U KAZAMATU

Intervjuirali umjetnike, napisali tekst najave izložbe, a bili su i zaduženi za medije i društvene mreže
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Mentor im je asistent na AUK-u, Mario Matoković, mladi i aktivni umjetnik

HDLU Osijek/Galerija Kazamat već osmu godinu zaredom organizira skupnu izložbu pod nazivom Bure baruta, koja je namijenjena mladim, neafirmiranim umjetnicima. Sljedećeg se vikenda, točnije za Noć muzeja, 1. veljače, samostalnim i odvojenim umjetničkim konceptima predstavlja troje umjetnika, čime naglasak ostaje isključivo na umjetnicima bez obzira na to što su okupljeni pod jednom skupnom izložbom. U petak će svoje radove predstaviti Dario Brkić, Josipa Stojanović i Vinko Vidmar.

Ništa tu ne bi bilo neobično da u pripremi i realizaciji izložbe nisu sudjelovali studenti treće godine preddiplomskog studija knjižničarstva s Odsjeka za kulturu i kreativne industrije. Od prvog do posljednjeg koraka mentorirao ih je Mario Matoković, asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu, i sam umjetnik, koji se posljednjih godina sve više okreće produciranju svojih, ali i izložbi kolega. Od rujna ove akademske godine preuzeo je jednosemestralni kolegij Izložba u knjižnici, a rezultati praktičnoga rada sa studentima javnosti će biti vidljivi za tjedan dana.

- Moj je zadatak kroz kolegij studentima približiti problematiku izložbe, ali i pokazati im da naziv kolegija doista ima smisla, jer brojne se knjižnice u Hrvatskoj mogu pohvaliti izuzetnim galerijskim prostorima, poput Galerije "Vladimir Nazor" u sklopu čitaonice Knjižnice grada Zagreba, brojne sveučilišne knjižnice. Kroz osobno sam im iskustvo vođenja HDLU-a Osijek, POPUP, ali i ovo što sam radim u MMML studiju, pokušao približiti organizaciju, društvene mreže, najavu, razgovor s umjetnicima pa čak i troškove izložbe. Nismo uspjeli proći sve, jer je mnogo toga, a mi nemamo toliku satnicu, no cilj mi je bio proći praktični dio i ciklus Bure baruta učinio mi se prikladnim, jer predstavlja mlade, nadolazeće umjetnike. Poklopilo nam se i to da su dvoje od troje umjetnika koji se u petak predstavljaju još uvijek studenti Odsjeka za likovnu umjetnost AUK-a, Vinko Vidmar i Dario Brkić. Josipa Stojanović diplomirala je krajem prošle godine, što znači da su u projekt uključeni svi s Akademije - pojašnjava Matoković.

I buduća sveučilišna knjižnica imat će izložbeni prostor, što će biti dobra niša za studente. Ovaj će put iskoristiti gotov koncept Galerije Kazamat, ali im je mentor zadavao konkretne zadatke, koji su od njih zahtijevali istraživanje.

- Studenti su pokrili društvene mreže, na kojima će biti objavljeni razgovori s umjetnicima, napisali tekst najave izložbe, zaduženi su bili za medije, ali i privatne osobe. Nikolina Pokorić bila nam je insider za menadžment društvenih mreža. Pokušao sam zaokružiti cijelu priču - dodaje Matoković, ističući kako su ga neki studenti doista ugodno iznenadili. Upozoren da su studenti prilično "tihi", kako budućim knjižničariam i priliči, kaže kroz smijeh Matoković, ostvarili su sjajnu komunikaciju, pa je i proces tekao glatko, a on je vrlo zadovoljan. Vizual, tj. plakate ipak je pokrio on, jer to pripada u likovnu domenu, a i inače radi likovno oblikovanje za Kazamat.

Noć muzeja nisu odabrali slučajno, otkriva Mario Matoković, jer je riječ o danu/noći kada kroz galerije i muzeje prođe najveći broj posjetitelja. Ciljali su manifestaciju kako bi potencirali rad studenata.

S obzirom na to da je upit, ponudu o preuzimanju kolegija dobio tek krajem rujna, Mario je Matoković uvjeren da bi rezultati bili još i bolji da je on imao više vremena za pripremu kolegija i da je više sati. No, i ovako je zadovoljan, priznaje, premda nisu uspjeli, tj. stigli ući u sve pore procesa, poput razlike u organizaciji izložbe iza koje stoji primjerice udruga ili institucija te tko se kako financira. Nakon ovoga bit će spremni za suradnju s galerijama, uvjeren je Mario.
- To su detalji koji se na prvi pogled čine nevažnima, no itekako čine razliku. Viša kustosica Valentina Radoš iz MLU-a im je prenijela detalje oko organizacije izložbe kakva je Slavonsko biennale, a studenti su postavljali pitanja. Bila je to dobra terenska nastava - smatra Matoković. Iz današnje pozicije gledano, svjestan je da mu je iskustvo vođenja HDLU-a bilo korisno, jer je počeo od nule, a danas je malo toga što mu nije poznato.


Narcisa Vekić
Mario Matoković

asistent

Viša kustosica Valentina Radoš iz Muzeja likovnih umjetnosti prenijela im je detalje oko organizacije izložbe kakva je Slavonsko biennale, a studenti su postavljali pitanja. Bila je to dobra terenska nastava
Potaknut kreativnim brainstormingom
- Ono što sam naučila na ovom kolegiju je ono što sam i očekivala: pravilan način organiziranja, promoviranja i sveobuhvatnoga praćenja organiziranoga eventa, u ovom slučaju izložbe. Dojmio me se dinamičan rad koji je bio potaknut kreativnim brainstormingom. Naučili smo neka osnovna pravila kojih se trebamo pridržavati u promoviranju, tj. reklamiranju izložbe, kako zainteresirati potencijalne posjetitelje, učiniti sadržaj objava na društvenim mrežama inovativnim i zanimljivim. Drago nam je što smo radom i idejama pridonijeli realizaciji cjelokupnoga projekta Bure baruta 8, na kojem se promoviraju upravo mladi i još relativno neafirmirani umjetnici - ističe Ivana Balić, jedna od studentica, koja je sudjelovala u nastavi i procesu pod mentorstvom Marija Matokovića.
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

Najčitanije iz rubrike