TvObzor
TOMISLAV GOLUBAN OBJAVIO DESETI STUDIJSKI ALBUM

Chicago Rambler - 12 pjesama uronjenih u blues raspoloženje
Objavljeno 18. siječnja, 2019.

Svoj deseti studijski album, “Chicago Rambler”, Tomislav Goluban, prvi put u karijeri, objavljuje istog dana u svojoj matičnoj državi i u SAD-u. Album je snimljen u Chicagu s tamošnjom ekipom glazbenika, uživo za dva poslijepodneva u siječnju 2018. Opušten i svoj, Goluban se nije morao puno mučiti u studiju da se stopi s fenomenelnom američkom ekipom. Njegov osobni glazbeni štih, sjajno se uklopio u pravi električni Chicago blues i upravo ta kombinacija razvaljuje! S mnogo klasičnih blues elemenata, kroz session simbiozu iskusnih glazbenika, u Chicagu je snimljeno 12 kompozicija koje potpisuje Tomislav Goluban. Materijal je koncizno odsviran, spontano režiran u primamljivu dekoru i uronjen u čikaško blues raspoloženje. Mnogo je toga sakrivenog, a otkriva se sa svakim novim preslušavanjem. Sjajan je to spoj svega onog što glazba jest i što treba biti: bezgranična, kreativna, hrabra i jedinstvena.

“U studiju Joyride čekala me ekipa vrhunskih glazbenika, najboljih bluzera s kojima sam do sada radio. Grammyjem nagrađeni bubnjar Kenny “Beedy Eyes” Smith, sin pokojnog bubnjara iz pratećeg sastava legendarnog Muddyja Watersa, Bo Diddleyev nećak, basist E.G. McDaniel, gitarist Eric Noden i još jedan grammyjevac, snimatelj Blaise Barton. Kako je to već jednom rekao jedan stari blueser - za blues nije bitan prostor, nego ljudi s kojima sviraš”, prisjetio se Tomislav Goluban.

Ravnomjeran odnos veselih, poletnih i lepršavih te onih laganijih, elegičnijih i senzibilnijih trenutaka uklopljenih u pravi albumski klasicizam od 45 minuta namijenjen je širem spektru publike. Pjesme se kotrljaju u različitim psihoemotivnim brzinama i područjima, nekiput i sarkastičnim kontrastima, iziskujući od onih što od bluesa očekuju i više od uobičajenog da pomno istraže svaki detalj. Na albumu “Chicago Rambler” Goluban se još jednom otvorio svjetskoj sceni, približio se autentičnom čikaškom bluesu te pokazao da je svijet prepun glazbenih dragulja u toj tipično američkoj formi.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike