TvObzor
RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Naučio sam prihvatiti činjenicu da ono što se meni osobno sviđa, ne mora nužno biti najbolja opcija za samu pjesmu

Istodobno biti radijski voditelj, glazbenik, kandidat u showu "Tvoje lice zvuči poznato" i dobar suprug - sve to uspijeva Tomislav Marić - ToMa. Iako mu je vrijeme posljednjih tjedana najveći neprijatelj, mladi Livnjak sa zagrebačkom adresom uspio je izbaciti i novu pjesmu "Voljet ćeš opet", čiji tekst i glazbu potpisuje Aljoša Šerić, a ToMa će ju izvesti uživo 19. travnja na pozornici Zagrebačkog festivala.



Ako budeš u nekom trenutku morao odabrati samo jedan od poslova kojima se baviš, za što ćeš se odlučiti?



- Nekako nerado govorim o tome, ali istovremeno znam da je to situacija koju izbjeći ne mogu. Cijeli život sam uložio u glazbu, koja s profesionalne strane i jest moja najveća ljubav. Radio je u moj život došao spontano, neplanski. Kad dođe vrijeme za izbor samo jednog profesionalnog puta, to će definitivno biti samo glazba. Međutim, pokušat ću to odgoditi najduže što mogu jer zaista uživam na radiju. Dok god uspijevam izdvojiti dovoljno vremena za sve a da nijedno područje djelovanja, pa ni privatni život, ne pate, radim na svim frontama.

Na albumu prvijencu surađivao si sa stranim i domaćim autorima. Koliko se to zapravo razlikovalo?



- Jedina je razlika u činjenici da u radu s domaćim producentima (Lockroom, Pešut, Domazet) imam više prostora razvijati se kao autor. Dok sam surađivao sa švedskim producentima, tekstovi, glazba i produkcija bili su rezultat zajedničkog rada, koji je nerijetko nosio neke kreativne kompromise. Pritom mi to nije donijelo nikakvu umjetničku štetu, samo neke pjesme nisu zazvučale onako kako bih ih ja napisao. I u tim suradnjama i s takvim odlukama sam zapravo najviše narastao kao umjetnik. Naučio sam ne biti sebičan u stvaranju glazbe, uvažavati i cijeniti tuđe ideje i mišljenja te prihvatiti činjenicu da ono što se meni osobno sviđa, ne mora nužno biti najbolja opcija za samu pjesmu. Drago mi je da sam prvo iskustvo imao baš takvo, jer u kasnijem radu s domaćim producentima, gdje većinom sam radim glazbu i tekstove, na pisanje i pjesme gledam iz skroz drugog kuta. Svaka suradnja je lekcija. U krajnju ruku, sretan sam što sve te ljude danas imam u svom životopisu.


Mladost - ludost


Je li ti ugodnije pjevati svoje ili tuđe tekstove? Imaš li omiljeno doba dana za pisanje stihova?



- Definitivno mi je ugodnije pjevati moje tekstove jer izvorno znam iz kojih osjećaja su nastale, koje priče se kriju iza kojih stihova i koje emocije žive u određenim melodijama. Međutim, nikad neću odbiti dobru pjesmu drugog autora jer sam prije svega pjevač, a tek onda ponekad autor. Nemam određeno vrijeme kad sjedim i pišem, pjesma nekad dođe uz jutarnju kavu, a nekad na poslu za smjene. Ono što je bitno jest, kad dođe pjesma i inspiracija, iskoristiti taj trenutak i napisati što više nekih draftova koji će poslije postati pjesma. Najgore je pustiti da misli prođu ili vjerovati da će se neke ideje zapamtiti.

Jesi li ikada razmišljao o tome da uglazbiš i otpjevaš neke od bakinih tekstova?



- Pokušao sam nekoliko puta i nisam bio uspješan. Ne želim mijenjati tekstove, želim ih ostaviti izvorne, onakve kakve ih je ona zamislila i zapisala, pa se borim s time da ti tekstovi dobiju dovoljno jaku melodiju. Vjerujem kako će se na idućem albumu naći i nešto što je nastalo u mašti moje bake, zaslužila je to.

Što nam možeš reći o pjesmi "Voljet ćeš opet", s kojom ćeš se predstaviti na Zagrebačkom festivalu? Kako je došlo do suradnje s Aljošom?



- Osobno mi je Aljoša jedan od najboljih hrvatskih autora. Pratim njegov rad godinama, čitam njegove tekstove i seciram misli. Oduševljava me svaki put taj njegov način razmišljanja. Čast mi je što je zapravo jedna tako velika pjesma došla do mog mikrofona, jer i sam je potvrdio kako se dugo borio s time tko bi ju trebao otpjevati. Odluka je u konačnici pala na mene, na čemu sam neizmjerno zahvalan, ali i pod malim stresom, jer je to i velika odgovornost. Svakako se radujem Zagrebačkom festivalu, izvedbi te pjesme uz orkestar i reakcijama ljudi. Već sad vidim po reakcijama da je pjesma priča koju su mnogi proživjeli, a na meni je da ju pričam i prenosim dalje.

Kako to da si se odlučio upustiti u "Tvoje lice zvuči poznato"?



- Iskreno, kad sam dobio poziv, bio sam malo pod stresom. Pratio sam projekt i njegove prijašnje sezone, nije mi to izgledalo nimalo jednostavno. Ali kako kažu, mladost - ludost. Nekad se treba baciti na glavu i izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice. Danas, dok show traje i dok proživljavam svakodnevne transformacije, vidim da mi je to jedna od boljih odluka. Zabavno je, drukčije, istina, i naporno, ali za jednog glazbenika odlična prilika da istraži mogućnosti i sposobnosti. U kranju ruku, zadovoljne reakcije gledatelja potvrđuju da radimo nešto dobro.


Najljepše doba godine


Što si naučio o sebi kroz sve te transformacije u showu? Za koga nipošto ne bi htio da ti ga dodijeli gljiva i zašto?



- Uvijek sam imao samopouzdanja i nisam bio tremaroš, ali sam se često ograničavao i plašio odigrati neke glazbene poteze zbog mogućeg neuspjeha. Ovo me iskustvo debelo naučilo da se trudom, radom i vjerom sve može napraviti. Dok god postoji volja, postojat će i način. Jednu stvar ne želim dobiti, a to je grupa Let 3. Pritom ne mislim ništa loše o dečkima, jednostavno mislim da fizički nisam sposoban iznijeti "Mamu ŠČ!".

Kako održavaš formu i čuvaš glas? Paziš li na prehranu i koja su ti omiljena jela?



- Formu održavam, pa i sam glas, nenamjerno - česti angažmani, svirke, probe i nastupi utrenirali su glas da traje i da se drži. Iako jesam svojevremeno išao u školu pjevanja, u posljednje vrijeme to nije slučaj. Makar, da bi glasnice ostale zdrave, najvažnije je povremeno ih dati u ruke stručnjaka, koji najbolje znaju što im treba. To je kao i servis automobila - vozit će on i sa starim uljem, samo je pitanje dokad. U ludom rasporedu u kojem trenutno jesam prehrana se svodi na "sad sam gladan, sad jedem". Kad prođu obveze i ludi rasporedi, ponovno ću se vratiti nekim realnim i zdravim rutinama i navikama, ali sad nisam najsvjetliji primjer.

Koji su ti planovi nakon nastupa na Zagrebačkom festivalu i showa "Tvoje lice zvuči poznato"?



- Nakon Festivala i Showa već počinje ljetna glazbena sezona, svaki vikend nova pozornica i novi grad, čemu se jako radujem. Ljeto je uvijek ono najljepše doba godine kad obilazimo Hrvatsku i na pozornici pokazujemo sve ono na čemu smo radili one dane dok je padala kiša. Radujem se svim nastupima i koncertima, susretima s novim ljudima i suradnicima. A vrijeme je i da se napiše novi album. Čini mi se da bi ovo ljeto moglo biti dosta dobro. (smijeh)
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Možda ste propustili...

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

PROVOKATIVNA PRIČA O KSENOFOBIJI I POVIJESNOM REVIZIONIZMU

U kina stigla drama Marka Šantića “Probudi me”

Najčitanije iz rubrike