TvObzor
GOSPODA

Zabava u stilu Guya Ritchieja
Objavljeno 22. ožujka, 2024.

Fanovi filmova Guya Ritchieja došli su na svoje, kao i svi pretplatnici Netflixa, koji se već dugo žale kako nema kvalitetnog sadržaja na tom streaming servisu. Serija "Gentlemen" ("Gospoda"), koju je Ritchie osmislio prema svojem poznatom filmu, oduševljava svojom dinamičnošću, humorom i napetošću, pa i ako niste fan djela spomenutog redatelja.



Priča počinje kad aristokrat Eddie (koji je ujedno i vojno lice) neočekivano, kao mlađi sin, naslijedi obiteljsko imanje, odnosno kuću, zemlju, titulu, ali i hrpu dugova. Problem je i to što njegov stariji brat Freddy nije baš uzoran građanin i zbog vlastitih hobija također ima milijunske dugove. Dok traži rješenje za svoje financijske probleme, Eddie otkrije da se na njegovu imanju nalazi golemo carstvo marihuane, a njegovi ga vlasnici ne namjeravaju ostaviti. Odluči surađivati sa šeficom farme trave, Susie Glass, ali privremeno, dok se ne riješi dugova. Naravno, to ne ide baš onako kako je to zamislio...

Ritchie u radu na ovoj seriji nije samo bio inspiriran svojim istoimenim filmom iz 2019. godine nego je ubacio i mnoge elemente prepoznatljive i iz svojih drugih gangsterskih filmova, kao što su "Lock, Stock and Two Smoking Barrells", "Snatch", "RocknRolla"... Tko je gledao te filmove, dobro poznaje njegove karakteristične brze i često duhovite dijaloge, krvave scene koje zadiru u satiru, kontrast britanskog otmjenog naglaska više klase i naglasaka nižih klasa i kontradiktorne likove, kao što je u ovom slučaju lik svećenika koljača. Naravno, tu su i glumci koji su neizostavni kad je riječ o Ritchieju, primjerice sjajni Vinnie Jones. Zgodan dodatak je Giancarlo Esposito, koji tumači lik moćnog šefa narkokartela, što će mnoge fanove "Breaking Bada" podsjetiti na njegovu ulogu Gusa Fringa. No, koliko god da je zabavnu seriju napravio, Ritchie nije uspio stvoriti nijedan tako poseban lik kao što je bio Fring.

Sam redatelj odgovoran je za režiju dviju prvih epizoda, za koje se mnogi slaži da su najbolje. U ostalim se epizodama nazire kako je riječ o “špranci”, odnosno istom modelu u kojemu Eddie i Susie imaju problem koji trebaju riješiti, i to se događa uz niz neočekivanih i satiričnih okolnosti. Upravo zato ovo nije nikakvo remek-djelo, nego tek zabavna serija za Ritchiejeve fanove ili one koji će to tek postati.
Tanja Kvorka
ŽANR:

kriminalistička

AUTOR:

GUY RITCHIE

ULOGE: Theo James, Kaya Scodelario, Daniel Ings, Vinnie Jones

MREŽA:

Netflix

DATUM: 2024.

EPIZODA: 8

Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike