Regija
AKCIJA HRVATSKOG SOKOLA

Žele doznati istinu o zločinima komunista u gradu Vinkovcima
Objavljeno 14. travnja, 2018.

VINKOVCI

Povijesno i športsko društvo Hrvatski sokol Vinkovci želi prikupiti što više podataka o zbivanjima sredinom prošlog stoljeća i poziva Vinkovčane koji imaju saznanja i dokumenata o zločinima što su ih počinile komunističke i partizanske vlasti nakon 13. travnja 1945. kada su partizani ušli u grad neka se jave na mobitel 099 639 25 72 gdje će im se javiti voditelj akcije Zvonimir Petrić. Kako kaže vinkovački povjesničar, mr. Zlatko Virc, nešto podataka iz tog vremena postoji, ali nisu potpuni, a novoprikupljeni podatci koje sigurno imaju Vinkovčani jer su stradali njihovi očevi, braća, rodbina i prijatelji priložit će se dosadašnjim arhivskim istraživanjima i tako dobiveno cjelovito istraživanje objavit će se u posebnom broju Spomenara vinkovačkog Hrvatskog sokola.

Prema saznanjima Zvonimira Virca i do sada prikupljenim podatcima, osumnjičeni su da su “surađivali s neprijateljem”, a to su uglavnom bili viđeniji Vinkovčani, pripadnici domobranske, ustaške i njemačke vojske koje su “narodnoj vlasti” prijavili dežurni žbirovi. Bili su zatočeni u podrumu zgrade na uglu Glagoljaške i Gundulićeve gdje je danas Šumarski dom. Nije bilo suda ni žalbenog postupka, nego bi nakon batinanja i mučenja u podrumu današnjom Nazorovom ulicom noću bili odvođeni na izlaz grada prema Nuštru i strijeljani u Kuhmanovoj ciglani, a tijela bi bacili u prethodno iskopane rovove. Do sada dostupni dokumenti kazuju kako je na Kuhmanovoj ciglani ubijeno nekoliko stotina žrtava. Kao i 1991. u Vukovaru, sredinom travnja 1945. partizani su upadali u vinkovačku bolnicu u današnjoj Zvonimirovoj ulici i odvodili ranjenike i bolesnike za koje su imali dojave kako su surađivali s “narodnim neprijateljem” ili su bili pripadnici njemačke, domobranske ili ustaške vojske.

- Areal pokapanja pokriva područje Kuhmanove ciglane, ide do brčanske pruge sve do Mirkovaca. Imena pogubljenih nisu se smjela ni spominjati, često ni njihova djeca nisu znala kako i zašto su izgubila očeve – kaže Virc. Dodaje kako je prema podatcima koje je prikupilo vinkovačko povjerenstvo za istraživanje poslijeratnih, partizanskih i komunističkih zločina, a i prema iskazima svjedoka, utvrđeno postojanje na desetke manjih i većih grobišta. Nalaze se mahom na sjevernoj i sjeveroistočnoj periferiji Vinkovaca od kojih do danas ni jedna nije istražena pa nije poznat broj žrtava, ali se vjeruje da ih je svakako više od 200.

U nekadašnjem krugu Kuhmanove ciglane, u naselju Slavija, 2006. je podignut spomenik koji podsjeća na ta strašna događanja o kojima govori Virc. On podsjeća kako je po ulasku 38. makedonske i 21. srpske divizije u Vinkovce 13. travnja 1945. u idućih dan-dva na mjestu ovog spomenika likvidirano 40-ak Vinkovčana.

- Radilo se o ljudima koji nisu bili suradnici nacista ni ustaša, a jedina im je krivnja bila to što ih je netko zbog različitih interesa prokazao – kaže vinkovački povjesničar.

Posadili drveće da prikriju kosti

U Vinkovcima se odavno priča kako su u šumarku na kraju Zvonimirove ulice prema Nuštru s lijeve strane pokopane žrtve partizanskih divljanja nakon „oslobođenja“ Vinkovaca. No, tamo je posađeno drveće kako netko ne bi obrađivao tu zemlju i, možda i nehotice, iskopao kosti i dokaze zločina od prije točno 73 godine.

Najčitanije iz rubrike