Regija
ULAGANJA U ŽUPANJI

Pločnici, kuglana, kružni tok, zona, dogradnja vrtića...
Objavljeno 18. travnja, 2024.
Uskoro kreće rekonstrukcija Ulice Vojne krajine, obnova škole, a počinje i sanacija odlagališta
ŽUPANJA



Na području Županje u tijeku su ili su pred početkom realizacije značajni projekti i radovi na izgradnji i uređenju komunalne infrastrukture kojima će se dodatno povećati komunalni standard, a time i kvaliteta življenja na gradskom području.

Grade se nogostupi u prolazu Rastoke, od Starčevićeve do Ulice Lavoslava Ružičke, a ovih dana počinju i u Kratkoj ulici, od Nazorove do Oble - odvojak IV, te u Strossmayerovoj, od bivšeg restorana MB do željezničkog kolodvora. Predviđeni su radovi i u drugim dijelovima grada, sukladno donesenim programima za 2024. godinu. U postupku je izbora izvođača i dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Vojne krajine, koja bi trebala početi sredinom godine i završiti početkom jeseni. Predviđa izgradnju nove ceste, pješačke staze s obiju strana kolnika, uređenje kolnih ulaza, izgradnju zatvorenog sustava oborinske odvodnje i uređenje zelenila.

U Dječjem vrtiću Maslačak u tijeku je postavljanje antistresne podloge na terasi s drvenim podom i dogradnja nadstrešnice na otvorenom dijelu terase. A uskoro će početi i dogradnja i opremanje dvaju dnevnih boravaka i uređenje kuhinje vrtića. Za taj je projekt Gradu Županji, koji je svakom djetetu omogućio mjesto u vrtiću, dodijeljeno 324.906 nepovratnih eura. Njegovom provedbom Grad nastavlja ulaganja u demografske mjere, u osiguranje sigurnijeg i kvalitetnijeg boravka mališana u toj predškolskoj ustanovi. Pred sveobuhvatnom je dubinskom obnovom i školska zgrada i dvorana OŠ Ivana Kozarca, vrijedna tri milijuna eura, a tu je školu VSŽ, kao osnivač, također aplicirao za dogradnju kojom će se osigurati uvjeti za jednosmjenski rad.

U tijeku je i obnova oronule zgrade u kojoj su sportske prostorije NK-a Radnički u naselju Šećerani. Sanirat će se krovište, fasada, zamijeniti stolarija i zgrada će nakon dugo vremena poprimiti novi izgled. Ondje će konačno biti uređena nova kuglana i dodatni sadržaji, a u modernom i lijepo uređenom prostoru građani će moći ugodno provoditi vrijeme i uživati u kuglanju i druženju. Priprema se i izgradnja infrastrukturnog sustava u drugom dijelu Poduzetničke zone Sječine, čime će se osigurati još 20-ak hektara zemljišta za potencijalne investitore i razvoj poduzetništva.

Uskoro će početi i radovi na sanaciji odnosno proširenju gradskog odlagališta komunalnog otpada izgradnjom nove plohe, a 90 posto sredstava osigurat će Fond za zaštitu okoliša.

Marija Lešić Omerović
ZAMJENA DOTRAJALNE VODOVODNE MREŽE
Na području grada traje rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže, čime će se smanjiti gubici vode. Vrijednost ugovora za rekonstrukciju dijela glavnih cjevovoda vodoopskrbnog sustava grada Županje iznosi 1.520.385 eura, a cjevovoda u naselju Šećerani 633.753 eura (bez PDV-a). Čak 80 posto financira se nepovratnim sredstvima, odobrenima Komunalcu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Po 10 posto osiguravaju Hrvatske vode i Komunalac. U tijeku je i gradnja kružnog toka na ulazu u Županju, radovi su vrijedni približno 1,2 milijuna eura, a investitor su Hrvatske ceste. A Hrvatske vode ulažu u gradnju protupoplavnog montažnog sustava na savskoj šetnici, vrijednost investicije je oko 660.000 eura bez PDV-a.

Najčitanije iz rubrike