TvObzor
7 BOŽIĆNIH TV EPIZODA

Rijetko kad su najbolje, ali su zato - najdugotrajnije
Objavljeno 22. prosinca, 2017.

Vezani članci

DOBRODOŠLI NA PICKBOX PRAZNIKE

Pedeset najdražih i najpopularnijih božićnih filmova

Prošlih godina već smo imali slične liste, a kako se ovaj put ne bismo ponavljali, nećemo tvrditi da je ovo lista najboljih božićnih epizoda svih vremena i da drukčiju ne priznajemo. Štoviše, ovo smo zamislili kao popis nekih od ponajboljih božićnih TV specijala koje od srca preporučujemo.

Od dramskih do humorističnih serija, od igranih do animiranih - većina njih imala je prigodne epizode. Blagdanske su epizode rijetko kad najbolje koje je određena serija donijela, ali su zato - najdugotrajnije. Kako bismo dodatno smanjili mogućnost klišeja, namjerno nismo napravili “okruglu” listu, pa se tako na ovom popisu neće naći ni 30, ni deset, nego sedam blagdanskih epizoda, odnosno TV specijala. E, da, lista nema nikakav redoslijed. Pa, krenimo!

South Park (S08, E14)

“Woodland Critter Christmas” toliko je savršena epizoda da su autori Trey Parker i Matt Stone na deset godina prestali praviti božićne specijale. U redu, 14. epizoda 8. sezone “South Parka” možda neće biti prema svačijem ukusu - krvave orgije, pobačaj i žrtvovanje životinja obično ne pripadaju božićnom raspoloženju. Ali netko je morao izložiti jezive animatronike, glinene i plastične lutke koje čine božićni specijal jezovitim. Što je još važnije, mračni obrat ove epizode stvara nezaboravan slijed događaja koji ne zahtijeva objašnjenje. Ni jedna druga epizoda ne ostavlja više utjecaja na gledatelje.

BoJack Horseman (specijal)

Neki možda nisu niti svjesni da postoji božićni specijal animirane serije o legendarnoj “konjini”, jer ne pripada ni jednoj sezoni, ali ta urnebesna neovisna epizoda tu je i smještena, između prve i druge sezone. Potpuno je posvećena BoJacku i njegovom cimeru Toddu koji gledaju jednu od blagdanskih epizoda BoJackove serije “Horsin' Around”, čime dobivamo konstantno zabavnu parodiju na sitcome osamdesetih i vrlo posebnu epizodu općenito. I smijeh iznenađujuće nadmašuje granice...

The Office (S02, E10)

Očito ne postoji bolji način da pokažeš kako ljudi na radnom mjestu brinu jedni o drugima, nego da im prirediš razmjenu poklona. Kad stvari s tajnim Djedom Božićnjakom krenu po zlu, epizoda “Christmas Party” odlazi u različitim smjerovima istovremeno. Ova epizoda ima nekih oštro komičnih trenutaka koji Michaela čine podjednako omraženim i simpatičnim, a ima i val slatkoće koji će se omiliti legiji fanova Jima i Pam.

30 rock (S03, E06)

“Televizijska posla” uvijek su imala pravi talent za miješanje ozbiljne disfunkcije s istinskim emocijama, a najveći preokret ovog božićnog specijala - Jack otkriva kako se njegova majka pobrinula za njihovu obitelj tijekom blagdana - savršeno je utjelovljenje toga. Liz potpuno upropasti svoj pokušaj da utjelovi Djeda Božićnjaka za djecu s teškoćama u razvoju, ali zapravo je ova epizoda s gospođi Mraz i njezinom sinu koji zajedno pjevaju mnogo puta otpjevanu pjesmicu, onu čiju riječi svi znaju, a koja još uvijek ima velik utjecaj: “Sretan Božić”.

Raising Hope (S02, E10)

“Divan život” klasična je blagdanska priča, ali, kad malo bolje razmislite, iznimno je mračna. Podcijenjeni FOX-ov sitcom “Odgoj za početnike” prekrasno je to oslikao u posebnoj epizodi druge sezone, u kojoj pijani Jimmy poželi da se njegova beba Hope nikada nije rodila. Posljedice te želje pokažu se ekstremno dramatičnima, graniče s ludošću, ali konačni zaključak rezultira ponovnim potvrđivanjem onoga što je učinilo “Odgoj” tako posebnom serijom.

Parks & Recreation (S04, E10)

Prekrasna epizoda “Citizen Knope” dozvolila je svim likovima da se istaknu u priči s razmjenom poklona. Što je još bolje, činilo se da je ovo tek slučajno božićna epizoda koja samo koristi ideju darivanja i primanja kao način da okarakterizira svoj glavni lik. Naime, povijest sjajnih darova Leslie Knope pokazuje njezinu stvarnu prirodu i činjenicu da uistinu brine za ljude s kojima radi. U ovoj epizodi ona je usred suspenzije s posla i budući da ne može ući u ured, okuplja građane na jednom mjestu... Na kraju, od svoje ekipe dobiva najbolji poklon na svijetu.

Community (S02, E11)

“Ovo je najvažniji Božić u povijesti svemira. Valjda smo zato svi animirani”, kaže Abed na početku posebne epizode iz 2010., “Abed’s Uncontrollable Christmas”. Ambiciozna epizoda, koju su napisali Dan Harmon i Dino Stamatopoulos, ušla je duboko u Abedov mozak dok se on bori kako bi pronašao smisao Božića. Ova je epizoda u konačnici osvojila Emmyja, a Abedova “Sad Quick Christmas Song” postala je instant-klasik.

Adrian ANDREJEK
Najčitanije iz rubrike