TvObzor
SERIJAL NATIONAL GEOGRAPHIC “DUG POVRATAK KUĆI”

Nevjerojatno intimna priča o sudbinama vojnika i njihovih obitelji
Objavljeno 10. studenog, 2017.

Vezani članci

FILM "HVALA VAM NA SLUŽBI"

Težak povratak vojnika s ratišta u civilni život

Serijal National Geographic “Dug povratak kući” od osam epizoda, priča o nemilosrdnom ratu te sudbinama vojnika i njihovih obitelji, temeljena na bestseleru međunarodno priznate novinarke Marthe Raddatz u izdanju New York Timesa.

Priča je to o “Crnoj nedjelji”, kad je mali vod vojnika iz američke Prve konjičke divizije u travnju 2004. upao u žestoku zasjedu u Sadru, predgrađu Bagdada. Tog je dana osmero vojnika podnijelo najveću žrtvu, a njih više od 65 teško je ranjeno. Ni jedan se vojnik ne bori sam, a vojnici iz ove priče nisu iznimka.

Iskustvo ratovanja kroz oči vojnika

Ovaj igrani serijal gledateljima nudi izravan pogled u iskustvo ratovanja kroz oči i srca samih vojnika i njihovih obitelji kod kuće. Ovo je emocionalno putovanje koje prati borbena djelovanja na dvije fronte istodobno – na kaotičnim ulicama Sadra, punima užasa, gdje skupina mladih, neiskusnih, ali izuzetno hrabrih vojnika odbija neočekivan i nezamisliv napad, te kod kuće, u Fort Hoodu u Teksasu, gdje članovi njihovih obitelji, iščekujući novosti i strepeći od najgorega, i sami otkrivaju svoju hrabrost i predanost.

Serijal “Dug povratak kući” u osam dijelova donosi nevjerojatno intimnu priču ne samo tih hrabrih vojnika već i njihovih suboraca koji kreću na tri očajničke, smrtonosne misije spašavanja. Tijekom osam sati, što je točno vremensko trajanje zasjede u kojoj su vojnici sudjelovali, svaka epizoda prikazuje jedinstveno i izazovno putovanje jednog lika i približava nam njihovo junaštvo i ljudskost.

Vojnici američke Prve konjičke divizije iz Fort Hooda u Teksasu opraštaju se od svojih voljenih i odlaze u Sadr, predgrađe Bagdada, na mirovnu misiju. U tom području godinu dana nije bilo ni jednog izgreda, pa je poznato kao “najsigurnije mjesto u Iraku“. Četvrtog dana boravka operativne skupine Lancer vojnici poručnika Shanea Aguera upadaju u zasjedu tijekom rutinske misije. Dva su vozila onesposobljena i Aguerov vod nema izgleda vratiti se u bazu. Pod nemilosrdnom paljbom s krovova, vojnici ulaze u dugu, usku, bezimenu ulicu i sklanjaju se u kuću prestravljene iračke obitelji. U kampu “Ratni orao” pukovnik Gary Volesky i satnik Troy Denomy pokreću prvu od tri spasilačke misije s ciljem zauzimanja grada i oslobođenja svojih ljudi prije nego što bude prekasno. Kod kuće žene i obitelji vojnika nastavljaju sa svakodnevnim životom, nastojeći funkcionirati normalno dok su njihovi voljeni na misiji i ne znajući za situaciju koja je izbila u Iraku.

Glavne uloge

U glavnim su ulogama Michael Kelly kao pukovnik Gary Volesky (sad general Volesky), zapovjednik bojne koji je tek počeo preuzimati zapovjedništvo nad Sadrom kad je bitka izbila; Jason Ritter kao satnik Troy Denomy koji je junački vodio spasilački konvoj u grad; E. J. Bonilla kao zapovjednik odsječenog voda, poručnica Shane Aguero; Kate Bosworth kao Gina Denomy, mlada supruga i novopečena majka koja se bori s vlastitim strahovima dok kontaktira obitelji palih i ranjenih boraca; Sarah Wayne Callies kao voditeljica Skupine obiteljske pripravnosti i žena Garyja Voleskyja, LeeAnn Volesky; Noel Fisher kao 24-godišnji ratni junak, a poslije mirovni aktivist, razvodnik Tomas Young; te Jeremy Sisto kao neodlučni junak, narednik Robert Miltenberger.

Ostale uloge igraju Jon Beavers kao temperamentni, junački, mladi narednik Eric Boutquin; Darius Homayoun kao Jassim al-Lani, irački prevoditelj koji radi za vod; Jorge Diaz kao desetnik Israel Garza, Ian Quinlan kao skupnik Robert Arsiaga; Patrick Schwarzenegger kao narednik Ben Hayhurst; Kenny Leu kao narednik Eddie Chen; te Joshua Brennan kao narednik Jackson.

Serijal “Dug povratak kući” adaptirao je scenarist i izvršni producent Mikko Alanne. Seriju su režirali dobitnici nagrade Emmy Phil Abraham i Mikael Salomon. Izvršni producenti su Mike Medavoy, Mikko Alanne, Jason Clark, Benjamin Anderson i Edward McGurn. Za National Geographic, Carolyn G. Bernstein izvršna je dopredsjednica i šefica globalne igrane produkcije. (N.K.)

 
Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike