TvObzor
FILM "HVALA VAM NA SLUŽBI"

Težak povratak vojnika s ratišta u civilni život
Objavljeno 10. studenog, 2017.
Film je temeljen na bestseleru autora Davida Finkela, a režiju potpisuje Jason Hall, scenarist filma Snajperist

Vezani članci

SERIJAL NATIONAL GEOGRAPHIC “DUG POVRATAK KUĆI”

Nevjerojatno intimna priča o sudbinama vojnika i njihovih obitelji

Za narednika Adama Schumanna (Miles Teller) – i mnoge vojnike slične njemu – proces napuštanja borbe u Iraku činio se jednostavnim. Trebalo je samo ući u zrakoplov. Međutim, otkrili su da je ponovno zagrliti svoje najmilije tek prvi korak u dugom i teškom postupku istinskog povratka kući.

Na temelju istoimene knjige Davida Finkela, dobitnika Pulitzera, DreamWorks Pictures i Reliance Entertainment predstavljaju film Hvala vam na službi. Priča prati američke vojnike nakon njihova povratka iz Iraka, dok se pokušavaju ponovno uklopiti u civilni i obiteljski život te nositi se sa sjećanima na rat koja prijete da će ih uništiti dugo nakon što su napustili bojno polje.

Telleru se u glumačkoj postavi pridružuju Haley Bennett kao Saskia Schumann, Adamova žena i majka dvoje djece, koja se koleba između suosjećanja i razočaranja dok pokušava uspostaviti novu normalu u njihovim životima; Joe Cole kao Will Waller, ratnik koji je preživio sedam eksplozija samo kako bi se vratio u život koji nema smisla; Beulah Koale kao Tausolo Aeiti koji se nosi s posljedicama eksplozije i traumatičnom ozljedom mozga, statusom junaka i noćnim morama o vojniku kojeg nije uspio spasiti; Amy Schumer kao Amanda Doster koju progone pitanja bez odgovora i gubitak muža samo nekoliko dana prije nego što se trebao vratiti doma; te Scott Haze kao Michael Emory koji je preživio metak u glavu i bori se kako bi mogao ponovno govoriti, hodati i uživati u životu.

Jason Hall nagrađeni Oscarom scenarist filma “Američki snajper” prvi put je redatelj, i to vlastitog scenarija. Dobitnik dvaju Zlatnih globusa, Jon Kilik producirao je film, dok su Ann Ruark i Jane Evans bile izvršne producentice.

Novinar David Finkel je upravo tijekom osam mjeseci koje je proveo s 2-16 pješačkom bojnom sreo muškarca koji će poslužiti kao most između njegove priče o “tamo” (koju je opisao u knjizi “The Good Soldiers”) i “povratku kući” (“Thank You for Your Service”). Raspitivao se o tome tko je odličan vojnik, koga mora upoznati i dobio jedno ime: Adam Schumann. Međutim, upoznao ga je u trenutku kad je Schumann, nakon 1000 dana u borbi i nekoliko tura u Iraku, dosegnuo svoju točku nepovrata. Jednostavno više nije mogao ni dan duže provesti u borbi i morao se vratiti kući.

Finkel je odmah donio odluku da će temeljiti svoju sljedeću knjigu na Adamu i njegovim pokušajima da se oporavi: “Istina rata je da si u njemu samo radi vojnika koji je u rovovima s tobom. Poslijeratna istina je da si prepušten sam sebi. Oporavak je samotan proces, bez obzira na to jesi li uistinu sam ili imaš obitelj. To je teški i dugi proces, a na primjeru Adama Schumanna možete vidjeti koliko je uistinu naporan i što znači prolaziti kroz njega.”

Hall je dvije godine adaptirao slojevito Finkelovo djelo u scenarij: “David je napisao knjigu koja mi se učinila poetskim utjelovljenjem novinarstva – pratio je posvuda vojnike oko 18 mjeseci, živio s njima u njihovim domovima i svjedočio njihovim najprivatnijim trenucima. Moj cilj je bio postići to isto, ali u filmu – biti što vjerodostojniji i pružiti uvid u intimu tih života. Htio sam gledateljima dati sirovi pogled u svijet koji nisu prije vidjeli. Film ima sposobnost stvoriti razumijevanje i premostiti propuste u empatiji kao nijedan drugi medij.“ (N.K.)

 
Najčitanije iz rubrike