Regija
ATRAKCIJA U GRADU NA BOSUTU

Postroj hrvatskih povijesnih
postrojbi i zaglušujući pucnji
Objavljeno 23. srpnja, 2017.

VINKOVCI - U gradu na Bosutu subotnja je večer bila posebno atraktivna, premda i poprilično – bučna... Naime, u završnici obilježavanja Dana grada Vinkovaca i blagdana zaštitnika sv. Ilije, ulicama grada u mimohodu su prošle hrvatske povijesne postrojbe, a potom su se njihovi ponosni pripadnici, odjeveni u povijesne odore, postrojili u pješačkoj zoni. Ukratko su se predstavili okupljenim Vinkovčanima i predali prijavak gradonačelniku Ivanu Bosančiću.

Atraktivan događaj pratio se sa zanimanjem jer pokazale su se hrvatske povijesne postrojbe u punom svjetlu – došli su Društvo “Sveti Grgur” iz Požege, Gradska straža iz Bakra, Keglevićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža iz Križevaca, Vojno-povijesna postrojba Serežani iz Županje, Počasna garda Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije i Garda Hrvatskog sokola iz Vinkovaca.

–Imali smo priliku vidjeti djelić naše povijesti, dio hrvatskog povijesnog naslijeđa. Odjenuli su svoje odore i pokazali se građanima Vinkovaca. Nadam se da će u budućnosti taj događaj prerasti u nešto šire i veće – kazao je vinkovački gradonačelnik Bosančić, dodajući kako je to uistinu bio lijep događaj u organizaciji vinkovačkog Hrvatskog sokola.

– Njihovi članovi, odjeveni u povijesne odore, prate sva događanja u našem gradu i aktivni su u protokolima obilježavanja raznih obljetnica i Grad će i nadalje podržavati njihov rad – zaključio je Bosančić.

Najatrakivniji dio bio je, dakako, prikaz uporabe tradicionalnog oružja i oruđa – puški, kubura i topa – čiji su snažni pucnji odjekivali vinkovačkim gradskim središtem.

– Cilj je i bio dovesti postrojbe koje pucaju jer to u našem kraju nije uobičajena praksa, tako da Vinkovčani mogu vidjeti i doživjeti nešto novo – naveo je dopredsjednik vinkovačkog Hrvatskog sokola, Hrvoje Smiljanić. S. Butigan

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike