Regija
AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a
Objavljeno 23. travnja, 2024.
SLATINA



Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Slatina održala je završnu akciju prvoga od dvaju humanitarnih projekata pod zajedničkim nazivom "Dragovoljci za najmlađe". Riječ je o humanitarnoj akciji kojom je udruga odlučila pedijatrijskoj ordinaciji Županijskog doma zdravlja u Slatini, koju već 20 godina vodi dr. spec. med. Željkica Gerenčir, nabaviti analizator CRP-a, uređaj koji analizira uzorak kapilarne krvi iz jagodice prsta.

U Parku 136. slatinske brigade okupili su se članovi udruge organizatora akcije i brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga koje su podržale akciju, a među njima bile su i dr. Željkica Gerenčir i medicinska sestra u pedijatrijskoj ordinaciji Nikolina Medved.

– To je reaktant akutne faze, pokazatelj koji nam govori je li neka infekcija virusna ili bakterijska, što nam je bitno u donošenju odluke treba li primijeniti antibiotsku terapiju ili ne. Kod djece je to bitno jer klinička slika bolesti ne mora biti jasno izražena pa nam taj pokazatelj pomaže u liječenju. Takav uređaj nije potreban ordinacijama koje imaju dostupan laboratorij, ali kod nas roditelji u poslijepodnevnim satima u nekim slučajevima moraju ići u Viroviticu, ili sam ja prisiljena odlučivati mogu li djeca čekati sljedeći dan za laboratorijsku obradu – ispričala nam je dr. Gerenčir.

– Htjeli smo pomoći našem gradu i pedijatrijskoj ordinaciji, našoj djeci i unucima, da ih se ne mora voziti u Viroviticu i da olakšamo rad našoj pedijatrici. Akciju smo pokrenuli prije mjesec dana i angažirali smo naše poduzetnike, braniteljske i ostale udruge, prikupili smo već više od 90 posto od potrebnih približno 2000 eura i očekujemo da ćemo već sljedećega tjedna doktorici predati uređaj – rekao je predsjednik UDVDR-a ogranak Slatina i glavni organizator akcije Ozren Rastija.

UDVDR ogranak Slatina odlučio je na završnoj akciji projekta zahvaliti svim donatorima na iskazanom razumijevanju i pruženoj podršci, i učinio je to u suradnji s volonterima i tvrtkom Mesoprerada. Članovi Udruge maratonaca VPŽ-a Glasnici istine donirali su za humanitarnu prodaju majice koje su nosili na memorijalnim utrkama diljem Hrvatske, pa su time i oni pomogli akciju UDVDR-a. P.Ž.
Možda ste propustili...

PRVOSVIBANJSKI PIKNIK

200 porcija graha

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike