Osijek
BURA OKO MEDICINSKOG FAKULTETA

Prof. Barbić: Nije problem u novom dekanu, nego u postupku njegova izbora!
Objavljeno 26. travnja, 2017.

Nakon što se u akademskoj zajednici podigla prašina oko izbora novog dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera, prof. dr. sc. Jure Mirata, o čemu je Glas Slavonije pisao prošlog tjedna i objavio komentar aktualnoga dekana, prof. dr. sc. Aleksandra Včeva, o ovome se slučaju odlučio oglasiti i prof. dr. sc. Jerko Barbić, redoviti profesor Medicinskog fakulteta Osijek i vanjski suradnik Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Barbić tvrdi kako problem oko izbora dekana nije u osobi prof. dr. sc. Jure Mirata, nego u postupku njegova izbora koji je, tvrdi, loše koncipiran.

Uloga Povjerenstva

- Prema Statutu Sveučilišta, u izboru dekana važnu ulogu ima Povjerenstvo za prikupljanje prijedloga kandidata za izbor dekana koje imenuje Fakultetsko vijeće na prijedlog uprave fakulteta. Povjerenstvo obavlja razgovor s potencijalnim kandidatima za dekana i nakon razgovora kandidati moraju potpisati izjavu o prihvaćanju ili neprihvaćanju kandidature. Uloga ovog Povjerenstva trebala bi biti poticanje kandidata u javljanju za ovu najvažniju dužnost na fakultetu. Nažalost, svrha je ovog izjašnjavanja u kandidacijskom postupku samo u tome kako bi sadašnja uprava znala tko su mogući kandidati. Ako je to glavna uloga, tada svakako nema za cilj unaprjeđivanje postupka izbora, već obrnuto, cilj je ograničiti broj potencijalnih kandidata. Uvidom u statute ostalih medicinskih fakulteta koji nam moraju biti točka usporedbe, u njima ne postoji ovakvo povjerenstvo, a posebno ne u samoj fazi postupka kandidiranja za dekana - objašnjava prof. Barbić.

Dodaje kako je još jedna prepreka za transparentnost izbora dekana i činjenica da u Statutu Fakulteta postoji ograničenje tko se može javiti za dekana u smislu postotka kumulativnog radnog odnosa.

Statut ograničava

Za dekana se po Statutu može javiti samo redoviti i izvanredni profesor koji ima kumulativni radni odnos s fakultetom od najmanje 50 posto.

- Ovaj je dio Statuta duboko nedemokratski jer zapravo ograničava mogućnost kandidiranja svih nastavnika. Jednako ograničenje postoji i za izbor predsjednika katedri, što također onemogućava i ograničava mogućnost izbora. Kumulativni je radni odnos specifičnost medicinskih fakulteta i postotak radnog odnosa treba ovisiti o količini nastavnog opterećenja. Ostali su medicinski fakulteti prepoznali specifičnost medicine tako da u njihovim statutima ne postoji navedeno ograničenje prema postotku kumulacije. Samo kao primjer, sukladno Statutu našeg fakulteta, recimo neurokirurg teško da bi na fakultetu mogao biti dekan, iako je to jedna od kompleksnijih grana medicine. Na Medicinskom fakultetu u Splitu ovaj je problem riješen tako što se s izabranim dekanom nakon izbora sklapa ugovor o radu u iznosu od najmanje 50 posto radnog vremena - kaže prof. Barbić, te ističe kako je na rješavanje ovoga problema pokušao utjecati prilikom posljednje promjene Statuta fakulteta u ožujku. No, bez uspjeha, jer u radu fakultetskog vijeća, koncipiranom delegatski, nije mogao sudjelovati.

Aneks i kumulacija

Barbić napominje i kako se na popisu nastavnika koji su mogli konkurirati za dekane nije nalazio dio nastavnika koji imaju kumulaciju od 50 posto.

- Ja imam nastavno opterećenje od 50 posto i plaćen sam od strane MZOS-a u tom iznosu. Osim toga, MZOS ima moj ugovor u iznosu od 50 posto. Ja sam tijekom 2015. godine sklopio s fakultetom aneks ugovora o tzv. dopunskom radu. Moram istaknuti da prilikom potpisivanja aneksa ugovora o radu s fakultetom nisam znao što to znači i bio sam uvjeren kako je moja kumulacija ostala i dalje 50 posto. Nisam imao ni razloga sumnjati u iznos kumulacije jer sam imao isto nastavno opterećenje, a plaćanje od strane MZOS-a bilo je jednako kao i prije potpisivanja aneksa. Prva je spoznaja o smanjenju kumulacije bila pri formiranju liste kandidata za dekana na kojoj se, unatoč nastavnom opterećenju, nisam nalazio. Na ovu sam činjenicu upozorio Ministarstvo, koje je provjerilo ugovore zaposlenika fakulteta i ustanovilo je da prema njihovoj evidenciji postoji 16 nastavnika koji su ujedno i zaposlenici KBC-a Osijek koji zadovoljavaju kriterij kandidiranja od 50 posto kumulacije. Unatoč navedenim dvojbama vezanim uz postotak kumulacije i preporukama MZOS-a, nastavljen je izbor jednakom listom potencijalnih kandidata - kaže Barbić.

Za kraj ističe kako na Medicinkom fakultetu u Osijeku postoji velik broj izvrsnih nastavnika, vrijednih i motiviranih studenata kojima treba dati šansu za sudjelovanje u donošenju odluka koje mogu biti važne za daljnju sudbinu fakulteta.

- Ograničiti to na uski krug podobnih može samo rezultirati daljnjim narušavanjem dojma o našem fakultetu, koji je u javnosti prisutan - zaključuje prof. Barbić.

Ivana SOLAR

novi dekan

PROF. DR. SC. JURE MIRAT DOLAZI IZ ZAGREBA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike