Osijek
OPRAVDALI ŠKOLSKI MOTO SEMPER MAGIS

Egipćani u Tvrđi: Stara civilizacija kao u filmskom spektaklu
Objavljeno 20. travnja, 2024.
Učenici i nastavnici Isusovačke klasične gimnazije u povodu 25 godina škole izveli su pred publikom dojmljiv projekt Egipat

Učenici i djelatnici osječke Isusovačke klasične gimnazije u petak su odgojno-obrazovnim programom "Egipat", koji je bio vrhunac obilježavanja 25. godišnjice osnutka te škole, oduševili roditelje i drugu brojnu publiku na Trgu Vatroslava Lisinskog, među kojom su bili i predstavnici gradske i županijske vlasti, Sveučilišta i Crkve.

Nakon sličnih i jednako uspješnih projekata s temom Grčke, Rima i Japana, na red je došla i ova drevna civilizacija, čiju su kulturu i običaje, osim predstavom, kojoj je prethodila dojmljiva zborna izvedba himne Republike Hrvatske, prikazali i nizom zanimljivih radionica.

Da su na njima radili mjesecima, moglo se vidjeti u svakom detalju, od pomno izrađenih kostima, koji su djelovali uistinu autentično, do zanimljivih predstava, suvenira, nakita... Mogli smo ondje zaviriti u mistični podzemni svijet, vidjeti kako su se Egipćani šminkali, upoznati se s njihovim hijeroglifskim pismom...


“Nastojali smo prikazati najveće dosege egipatske civilizacije, one koji su svima poznati, no mi smo ih detaljno razložili i prikazali publici na deset radionica koje su zajednički organizirali naši učenici i djelatnici, od kojih svaka prikazuje jedan segment egipatskog društva", istaknuo je u izjavi za medije ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije Alen Šimičić, dodavši da svi na primjeru starog Egipta možemo učiti kako "vrijeme prkosi svemu, a piramide prkose vremenu. Nitko od nas nije piramida, tako da se moramo prilagoditi i živjeti u vremenu u kojem jesmo onako kako to ono od nas traži".


Poznato je kako su Egipćani bili majstori šminke i lijepog odijevanja, a kako je to sve skupa izgledalo, mogli smo vidjeti zahvaljujući učenicima koji su velikim trudom i zalaganjem, pazeći na svaki detalj, još jednom opravdali moto svoje škole Semper magis (Uvijek više).


“Egipćanke su najčešće odijevale haljine svijetlih boja, nosile razne velove, puno zlatnog nakita sa simboličnim motivima vezanim uz njihov krajolik", rekla nam je učenica Matea Sabljar, te naglasila kako će joj ovaj projekt ostati u lijepom sjećanju jer su se učenici puno trudili i družili, pa su se osim s egipatskom kulturom i međusobno bolje upoznali.


Pater Sebastian Šujević znao je i prije isticati kako svaki učenik u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji Osijek ima priliku ostvariti svoj urođeni talent, a upravo to pokazao je i projekt "Egipat".


“Ova se škola bazira na tri stupa: obrazovanju, formaciji u vjeri, dakle, onoj duhovnoj, koja obuzima sve čovjekove dimenzije, kako bi se razvijao u punom smislu, a treći je stup baš specifičan za našu školu, a odnosi se na brigu za pojedinca, jer ona omogućava da kreativnost jednog učenika, njegove sposobnosti, talenti, kreposti i vrline dođu do izražaja i stave se na raspolaganje drugima, a onda to jedan ovakav odgojno-obrazovni projekt otvara kao formu", rekao je p. Šujević.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

PROLJETNI BUVLJAK ZA ŽIVOTINJE

Sve donacije, ma kako malene bile, puno znače

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike